Ledare

Ivar Arpi:Ni trivs visst bäst i slutna kluster

Foto: SVT

Om det var självdistans som fick opinionseliten att ställa upp i Svenska Nyheters körsång, så är det upp till bevis nu. Vill ni verkligen minska polariseringen har jag några förslag på hur.

Under strecket
Publicerad
Annons

Först sade jag ja. Sedan sade jag nej. Satirprogrammet Svenska nyheter skulle driva med polariseringen i svensk politik och ett stort antal opinionsbildare skulle göra en zoomkonsert ihop. Resultatet blev ”Jag avskyr dig och allt du tror på”, med inspiration från melodin i Ulf Lundells ”Öppna Landskap”. En typiskt lättsam grej. Tänkte jag först.

Det kan inte uteslutas att jag kanske saknar humor. Ni som läser får avgöra. Men något skavde redan på förhand, när jag läste texten. För flera av dem som är med är personer som fortfarande anses så smutsiga att flera av de andra medverkande förmodligen inte ens skulle hälsa om de möttes på gatan. Än mindre skulle dessa "deplorables" ha bjudits in i public service-värmen om det inte hade varit för att SVT:s Micke Lindgren, som producerade inslaget och skrev texten, av allt att döma har ett mer tillåtande synsätt på meningsskiljaktigheter.

Annons
Annons
Annons