Annons

Ni ska icke äga

Under strecket
Publicerad

EGET HEM | S-besked till förortsbor

Äga eller inte äga sin bostad? Det kan vara skillnaden mellan trivsel och vantrivsel, mellan hemkänsla och utanförskap.
På Nystadsgatan i miljonprogramsområdet Akalla i nordvästra Stockholm fick hyresgästerna chans att omvandla sina lägenheter till bostadsrätter. Bengt Kolskog berättar för tidningen Byggindustrin (17/2005) om resultatet: ”Vi har gjort en ordentlig renovering med omfattande målning av trapphusen och gjort fönsterbyten. Vi satte in metallbågar och fick bättre ljudisolering och varmare i lägenheterna.”
Margareta Sjöborn sitter också i bostadsrättsföreningens styrelse. Hon lägger till: ”Man blir mer varsam om sin miljö när man äger sin bostad. Det finns bara fördelar med det här.” På Saimagatan strax bredvid har de boende haft mindre tur. De ville också få chans att äga sina hem, men det blev nobben. Kommunen fortsätter att utöva kontrollen genom Svenska Bostäder, och Byggindustrin beskriver resultatet: ”Där är det inte lika prydligt. Fönstren har markanta fuktskador, målarfärgen flagnar i trapphusen, ventilationsgallren är trasiga och tvättstugan är mörk och dyster.”
Taxiföretagaren Mehdi Hooshdar bor på Nystadsgatan. Men på fel sida. Bara de med jämna nummer har fått köpa. ”Vi blev helt enkelt överkörda”, konstaterar han. Och grannen Simon Fathi Moeen talar klarspråk: ”Sossarna har gjort sitt, det är dags för maktskifte.”

Annons
Annons
Annons