Annons
X
Annons
X

Ni har inte råd att vända dessa väljare ryggen

En viktig förutsättning för att en demokratisk välfärdsstat ska hänga ihop är att det finns förtroende. Medborgarna måste känna sig trygga med att skatten de betalar används rätt. Dessutom får inte välfärdssystemen inbjuda till fusk och mygel. Sådant signalerar att staten inte tar de uppgifter som den fått av väljarna på allvar. Och varför skulle då medborgaren ha skattemoral eller ta de gemensamma systemen på allvar?

Förtroende behövs också från andra hållet. Ibland får statens förtroende för invånarna sig en knäck. Ett sådant exempel är när Alliansen beslutade att skärpa kontrollen över uttaget av vab-dagar för att förhindra överutnyttjande. Hårdare regler sattes in och nu har förändringen givit resultat – åtminstone om man får tro socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson som berättade i
Ekot igår att uttaget gått ner eftersom ”vab-intyget har fått föräldrar att bli mer rädda om sina vab-dagar”.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Givetvis innebär den ökade vab-kontrollen ett irritationsmoment i form av en extra blankett i vardagen. Men själva syftet är rätt. Det kan nog även den som stör sig halvt ihjäl på den nya ordningen hålla med om. Vab-dagar är en bra grej och det vore dumt om deras funktion undergrävdes genom att staten tillät omfattande fusk.

  Annons
  X

  En annan välfärdsinrättning som väljarna gillar är föräldraförsäkringen. Där har vi emellertid ett lite annat förtroendeproblem på halsen just nu. På debattsajten
  Newsmill skrev Liberala kvinnors ordförande Birgitta Ohlsson inför Folkpartiets pågående landsdagar att nu är det ”dags” att dela föräldraförsäkringen. Hon målar upp opinionsläget och menar att eftersom Socialdemokraterna vill tredela föräldraförsäkringen och sextio procent av kvinnorna mellan 18 och 34 sympatiserar med ett rödgrönt parti så måste dessa kvinnor hålla med S även om tredelningen. Alltså bör FP agera, ty: ”Vi har inte råd att vända dessa framtidsväljare ryggen”.

  Är det så? Har Ohlsson rätt? Nej, inte alls faktiskt. En färsk Demoskopmätning (
  DN 19/11) visar att 84 procent av svenskarna anser att föräldrarna själva ska få bestämma över barnledigheten. Det är en överväldigande majoritet för valfrihet och det ser i stort sett likadant ut både hos kvinnor (84 procent) och män (85 procent). Förvisso finns det en tydligare skepsis hos borgerliga väljare, så Ohlsson har på sätt och vis rätt i att rödgröna är aningen mer positiva till delning. Men det opinionsläge hon målar upp kommer rejält på skam. Motståndet mot en lagstiftad delning är som störst i den ålderskategori som ägnar sig åt barnalstrande – bara åtta procent av de svarande under 44 år vill dela.

  Lite tillspetsat skulle man kunna säga att Ohlsson är besviken på medborgarnas beteende. Ur hennes perspektiv missbrukar folket sin frihet att handskas ”korrekt” med barnledigheten. Därmed har vi förbrukat Ohlssons förtroende och således är det ”dags”. Problemet med det resonemanget är att bara elva procent tycker som hon. Resten verkar inte ens bry sig om huruvida Ohlsson har förtroende för dem eller inte.

  Med andra ord förhåller det sig precis tvärtom mot vad Ohlsson påstår. Det är FP som inte har råd att gå på Birgitta Ohlssons linje. I alla fall inte om man vill ha väljarnas förtroende.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X