Annons

Ni får så det räcker och blir över

Under strecket
SvD
Publicerad

Göran Persson vände sig till de andra EU-ledarna och sade: Ni begär för mycket av våra resurser, och ni vill använda pengarna till tillbakablickande bidragsutbetalningar i stället för framåtsyftande investeringar. Det duger inte. Kom tillbaka med ett billigare och mer begåvat bud.
Ord och inga visor. Väl talat. Och exakt samma besked bör svenska skattebetalare ge till Göran Persson: Tag mindre av våra inkomster ifrån oss, och använd det ni tar till vettigare saker! Och frågan är om inte just detta är på väg att hända.

Högskattepolitiken är orättvis mot enskilda medborgare, den ger orimligt mycket makt till ett fåtal beslutsfattare, och den gynnar gamla insuttna intressen. I ett läge när samhället i övrigt präglas av individanpassning, kundperspektiv och prispressande konkurrens blir det alltmer osmidigt och otidsenligt med alla dessa monopol, all denna tvångsfinansiering och alla system som bygger på ”one size fits all”. I en globaliserad ekonomi blir högskattestaterna farligt sega i steget.
Sverige kan inte bli ett lågskatteland över en natt, men däremot är det hög tid att ompröva balansen mellan kollektivt och enskilt. Allt kan inte lösas privat, men betydligt mer än i dag. Resan mot lägre skattetryck bör inledas så snart som möjligt.

Annons
Annons
Annons