New Yorks nya krogscen: ”En livlina”

Foto: Agaton Ström

New Yorks krogliv har flyttat ut på gatan. Den nya ”streeteries”-scenen erbjuder inte bara pandemivänligt ätande, utan ger också staden nytt liv.

Publicerad
Både uteserveringarna och stödprogrammet to-go cocktails, där drinkar får serveras på gatan, ser ut att bli permanenta lösningar för New York.

Både uteserveringarna och stödprogrammet to-go cocktails, där drinkar får serveras på gatan, ser ut att bli permanenta lösningar för New York.

Foto: Agaton Ström
The Greens går mot strömmen och serverar tuna tartare. Annars är det främst varm mat som gäller på uteserveringarna under vintern.

The Greens går mot strömmen och serverar tuna tartare. Annars är det främst varm mat som gäller på uteserveringarna under vintern.

Foto: Agaton Ström
Takbaren 230 Fifth kan ses som en pionjär inom den nya uteserverings-kulturen då de placerat iglos på taket långt innan pandemin.

Takbaren 230 Fifth kan ses som en pionjär inom den nya uteserverings-kulturen då de placerat iglos på taket långt innan pandemin.

Foto: Agaton Ström
New Yorks nya restaurangprogram gör det möjligt för över 10 000 krogar att servera mat utomhus. De nya uteserveringarna har tagit över trottoarer och gator.

New Yorks nya restaurangprogram gör det möjligt för över 10 000 krogar att servera mat utomhus. De nya uteserveringarna har tagit över trottoarer och gator.

Foto: Agaton Ström
Lynn Wagenknecht driver en rad legendariska restauranger på Manhattan.

Lynn Wagenknecht driver en rad legendariska restauranger på Manhattan.

Foto: Agaton Ström
Tiara Daughtory arbetar på Cafe Cluny i West Village. Restaurangen har under pandemin byggt två träbaracker och fördubblat antalet bord.

Tiara Daughtory arbetar på Cafe Cluny i West Village. Restaurangen har under pandemin byggt två träbaracker och fördubblat antalet bord.

Foto: Agaton Ström
The Greens består av 32 specialdesignade glasstugor som gör det möjligt för upp till åtta personer att äta ute och samtidigt ha en isolerad och säker upplevelse.

The Greens består av 32 specialdesignade glasstugor som gör det möjligt för upp till åtta personer att äta ute och samtidigt ha en isolerad och säker upplevelse.

Foto: Agaton Ström
Dekorerade träbaracker, genomskinliga iglos och små stugor. New Yorks krogägare är kreativa med sina uteserveringar

Dekorerade träbaracker, genomskinliga iglos och små stugor. New Yorks krogägare är kreativa med sina uteserveringar

Foto: Agaton Ström
Varma drinkar och varm mat är en förutsättning för en framgångsrik matupplevelse utomhus, enligt La Merceries krögare Robin Standefer.

Varma drinkar och varm mat är en förutsättning för en framgångsrik matupplevelse utomhus, enligt La Merceries krögare Robin Standefer.

Foto: Agaton Ström
De flesta restauranger har glest mellan värmelamporna. Att äta trerätters i mössa och skidoverall är numera fullt normalt.

De flesta restauranger har glest mellan värmelamporna. Att äta trerätters i mössa och skidoverall är numera fullt normalt.

Foto: Agaton Ström
På the Greens meny finns rätter med inspiration från en rad olika länder. Här grillade räkor med grits och kryddstark sås.

På the Greens meny finns rätter med inspiration från en rad olika länder. Här grillade räkor med grits och kryddstark sås.

Foto: Agaton Ström
För den som vill äta inomhus i New York krävs vaccinpass, men den som besöker någon av stadens nya uteserveringar behöver inte vara vaccinerad.

För den som vill äta inomhus i New York krävs vaccinpass, men den som besöker någon av stadens nya uteserveringar behöver inte vara vaccinerad.

Foto: Agaton Ström
Annons

32 specialdesignade glasstugor står utplacerade vid Pier 17 vid South Street Seaport på Manhattans östra sida. En plywoodsoffa, en brinnande brasa på en skärm och tre omaka taklampor är en del av designkonceptet som beskrivs som cabin chic. Solen gassar genom glasväggarna och utsikten över två av stadens legendariska broar – Manhattan och Brooklyn – tydliggör att måltiden inte ska avnjutas på landet, utan i en unik stadsmiljö.

Restaurangen The Greens agerade snabbt när pandemin stängde ner New Yorks traditionella restaurangscen 2020 och lanserade först 32 små gräsmattor för picknick och kort därefter glasstugorna som erbjuder en totalt isolerad matupplevelse för sällskap upp till åtta personer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons