Annons
X
Annons
X

New York Times: Åk till Skåne

Ingenting går upp mot gamla Skåne! I alla fall inte om man ska tro New York Times som rankar landskapet som den nionde bästa destinationen att åka till 2016. Här är tio i topp på deras lista.

Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås utanför Tomelilla har blivit världsberömd. Daniel tittar efter användbara växter i vägkanten bakom restaurangen.

Foto: David Magnusson Bild 1 av 2

50-talsbilar är en vanlig syn i Viñales.

Foto: Hans Blossey Bild 2 av 2

Bild 1 av 10

[object Object]
Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås utanför Tomelilla har blivit världsberömd. Daniel tittar efter användbara växter i vägkanten bakom restaurangen. Foto: David Magnusson

10 Viñales, Kuba

50-talsbilar är en vanlig syn i Viñales. Foto: Hans Blossey

**Vill du uppleva **det riktiga Kuba är det hit du ska. Cirka tre timmars körtid från Havanna hittar du Viñales, där tiden om möjligt stått ännu mer still än på resten av ön. Med sina vackra tobaksfält och pastellfärgade hus, är dalen med på Unescos världsarvslista. I byn finns också en botanisk trädgård, känd för sina vackra orkidéer, som drivits av en familj i generationer.
Det sägs att Viñales var Fidel Castros favoritställe på Kuba, och han har låtit uppföra en stor målning, "Mural de la Prehistoria" föreställande evolutionen på ett berg i den vackra dalen.

Annons
X
Annons
X

Bjärehalvön, Torekov.

Foto: Staffan L öwstedt Bild 1 av 1

Bild 2 av 10

9 Skåne, Sverige

[object Object]
Bjärehalvön, Torekov. Foto: Staffan L öwstedt

Maten, och det vackra landskapet, är det som gör att Skåne plockar en så hög plats på listan.

"Nästan mytologiskt svenskt – den oförfalskade kustlinjen, svampfyllda skogar och röda trähus – landsbygden i Skåne har lockat massor av kreativa typer som driver gårdar (ekologiskt naturligtvis), lagar mat, odlar tobak och till och med producerar sitt eget snus", skriver New York Times i sin motivering.

Glöm Köpenhamn – Nordens nya matmecka finns på andra sidan bron. Malmö hyllas för sina restauranger Bastard och Bord 13. Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås på Österlen hyllas för sin "matlagning i världsklass". Kocken Daniel Berlin både jagar och odlar sina egna grönsaker, och har utvecklat en egen typ av matlagning där han också lägger stor fokus på det estetiska. Matfilosofin är enkel: värna om det som finns nära och respektera råvaran.

Nu har Daniel Berlin fått lön för mödan när han tilldelats sin första stjärna i Guide Michelin. Han började sin bana som elev på Petri Pumpa i Malmö, gjorde sedan en vända i Stockholm innan han återvände till Malmö som kökschef på Torso Twisted. 2009 startade han eget då han tog över Brummers i Skåne Tranås som kom att bli, den numera världsberömda, Daniel Berlin Krog.

Annons
X
Annons
X

Sheikh Zayed Mosque i Abu Dhabi.

Foto: Figurniy Sergey Bild 1 av 1

Bild 3 av 10

8 Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten

[object Object]
Sheikh Zayed Mosque i Abu Dhabi. Foto: Figurniy Sergey

Abu Dhabi har hamnat lite i skymundan av Dubai, men här finns mycket att hämta. Emiratet har utvecklats enormt under de senaste tio åren och arkitekturen är en av sakerna som särskilt sticker ut, enligt NY Times.

Dessutom finns här flera exklusiva lyxhotell, bland annat exklusiva Four Seasons med sina 200 rum. Men det som gör att Abu Dhabi plockar en så hög placering på listan är det stora miljöprojekt som inletts. I det ingår bland annat Al Wathba Wetland Reserve, ett av mellanösterns första naturreservat, som är hem åt 232 arter.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Marinan i Toronto.

  Foto: Colourbox Bild 1 av 1

  Bild 4 av 10

  7 Toronto, Kanada

  [object Object]
  Marinan i Toronto. Foto: Colourbox

  **I skuggan av **Montreal och Vancouver kliver nu Toronto fram. Staden har förnyat sig och ett av de nya, hippa områdena som vuxit fram är The Junction. Det är ett före detta industriområde som blivit en av Torontos mest levande stadsdelar med många barer, kaféer och uteställen.

  I NY Times motivering trycker de också på Torontos kulturella mångfald. Årligen arrangeras Toronto International Film Festival, och i år kommer också staden stå värd för N.B.A. All-Star game, som för första gången arrangeras utanför USA.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Correia Patrice Bild 1 av 1

  Bild 5 av 10

  6 Moçambique

  Foto: Correia Patrice

  Moçambique erbjuder den perfekta mixen av safaris och strandliv vilket gör att de plockar placering nummer sex på New York Times lista.
  I juli blev det ett av få afrikanska länder att avkriminalisera homosexualitet och abort, vilket är ett stort steg mot att skapa mer öppenhet i de afrikanska länderna. Huvudstaden, livliga Maputo, strävar efter ett mer tolerant, välkomnande samhälle och är väl värt ett besök.
  Kusten är optimal för vattensporter som surfning och snorkling, och vem har inte drömt om att åka på safari?

  Annons
  X
  Annons
  X

  Bisons betar på de vackra tunnlanden.

  Foto: Colourbox Bild 1 av 1

  Bild 6 av 10

  5 Theodore Roosevelt National Park, North Dakota, USA

  [object Object]
  Bisons betar på de vackra tunnlanden. Foto: Colourbox

  **I år fyller **nationalparken 100 år! Den grundades av president Woodrow Wilson, men bevarandet av parken står till stor del president Teddy Roosevelt för och det är också efter honom parken fått sitt namn. Han kom till Elkhorn Ranch, 1884 för att föda upp nötkreatur och läka såren efter att både hans hustru och fru hade gått bort. Efter en tid vände livslusten åter tillbaka och Roosevelt var drivande i att skydda en stor mängd mark för att bevara områden som Crater Lake, Mesa Verde och Grand Canyon.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Alamy Bild 1 av 1

  Bild 7 av 10

  4 Coral Bay, St. John, Virgin Islands, USA

  Foto: Alamy

  Drömmer du om den perfekta, avskilda stranden? I Coral Bay finns en stor chans att du hittar den. Här råder en bohemisk stämning och många bor i sina båtar eller uppe i de mäktiga bergen. Coral Bay är känt för sin gemytliga stämning och Thanksgiving-middagen, “Thankspigging”, är omtalad och känd för att sluta i en sångfest. I Coral Bay finns inga trafikljus, och det som närmast kan likna en trafikstockning är när en skock får begränsar framkomligheten.

  Men, vill du uppleva Coral Bays genuina och avslappnade atmosfär har du bråttom. Stället är på väg att förändras – både en outlet och en stor marina är planerade att byggas.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Leonid Tit Bild 1 av 1

  Bild 8 av 10

  3 Malta

  Foto: Leonid Tit

  Malta är en prisvärd, för många oupptäckt, charmig destination. På de tre bebodda öarna; Malta, lugnare Gozo (med bra förutsättning för dykning) och bilfria Comino – vars namn kommer från kummin som växer där – finns mycket att se och göra.
  I år firar världsarvsstaden Valletta på Malta sin 450:de födelsedag. Det firas med en uppfräschning av staden där bland annat den gamla stadsporten har bytts ut och en ny parlamentsbyggnad har uppförts.
  Maltas historia i kombination med den vackra arkitekturen och de fantastiska stränderna gör det till en plats som gör att den kniper en topplacering.

  För den intresserade finns möjlighet att följa Brad Pitt och Angelina Jolies fotspår då de tillbringade sin smekmånad med att spela in filmen "By the Sea" på Gozo. Delar av "The Whale" och "Da Vinci-koden" spelades också in här.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Klassisk vy över en vingård i Bordeaux.

  Foto: FreeProd Bild 1 av 1

  Bild 9 av 10

  2 Bordeaux, Frankrike

  [object Object]
  Klassisk vy över en vingård i Bordeaux. Foto: FreeProd

  **Får många är **Bordeaux sinnebilden av den franska drömmen med sina trånga gränder och många vingårdar. 2016 öppnas The Bordeaux Wine and Trade Museum, ett museum som ska berätta Frankrikes vinhistoria. En restaurangboom har nyligen nått staden, och Gordon Ramsay är en av kockarna som satsat i staden genom att ta över rodret på anrika Le Pressoir d'Argent.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Katedralen Metropolitana i Mexiko City.

  Foto: Vladimir Gerasimov Bild 1 av 1

  Bild 10 av 10

  1 Mexiko City, Mexiko

  [object Object]
  Katedralen Metropolitana i Mexiko City. Foto: Vladimir Gerasimov

  **En metropol som **har allt lyder juryns motivering till topplaceringen på listan. Mexiko City är en av världens folkrikaste städer, och berömd för bland annat den fantastiska maten – i få städer äter du bättre än här!
  Ett flertal restauranger med mat i världsklass har öppnat, bland annat Fonda Fina i La Roma och Fonda Mayora i närliggande Condesa. De båda har inspirerats av Enrique Olveras kritikerrosade Pujol som serverar experimentella tacos och gav mexikansk mat ett återupplivande.

  Mexiko City har varit känt för att vara osäkert, och man ska fortfarande inte röra sig i alla delar av staden. Men att säkerheten har förbättrats, och att läget är betydligt bättre nu än i slutet på 90-talet, är en av många anledningar New York Times väljer att toppa sin lista med staden.

  Under hashtaggen #52places kan du se fler bilder från alla ställen på listan.

  Vill du läsa fler liknande artiklar? Följ SvD Perfect Guide på Facebook!

  Log In - The New York Times nytimes.com
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X