Annons
X
Annons
X

New York Marathon ställs in

Söndagens New York Marathon ställs in, enligt det officiella Twitterkontot tillhörande New Yorks borgmästare Michael Bloombergs kontor: ”Vi har beslutat att ställa in NYC Marathon”.

Av SvD, TT
(uppdaterad)

Det nya beslutet kom efter flera dagars diskussioner, och är en helomvändning från Michael Bloomberg, som tidigare gett loppet klartecken för start. Det beslutet väckte upprörda känslor, men New York-borna var delade.

Somliga såg loppet som en symbol för motståndskraft. Andra som taktlöst och olämpligt. Bloomberg försäkrade att det inte skulle innebära minskade resurser till behövande efter stormen Sandys framfart. Men kritiken var ändå stark:

– Folk borde inte springa genom stadsdelarna, de borde skynda till folks undsättning i stället, sade läraren och Staten Island-bon Patricia Profita till nyhetsbyrån Reuters.

Annons
X

Andra menade att det hade varit positivt att låta tävlingen bli av. Många mindre affärsrörelser är beroende av intäkter som de tiotusentals löparna för med sig. Pengar de nu får vara utan.


loppets facebooksida pågår en intensiv debatt om beslutet. Runt midnatt svensk tid lade organisationen upp budskapet att de ställer in årets maraton. I första hand är många kritiska till att beskedet kom så sent.

”Jag förstår varför de vill ställa in men att vänta till elfte timmen är orättvist mot oss som har ägnat 24 timmar åt att ta oss till New York. Vi kunde ha stannat hemma och kommit tillbaka någon annan gång men det har lämnat en dålig smak i munnen. Alla säger att det bara handlar om pengar och de har rätt, vi har rest hit för att samla in pengar till välgörenhet men nu är det förstört.”, står det i en av de nästan 500 kommentarerna på inlägget om att loppet ställs in.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Flera skriver att de tagit sig till New York trots förödelsen just för att visa sitt stöd. Många tycker dock att beslutet i sig är rätt och frågar efter vilka möjligheter som finns att bidra med pengar och volontärarbete.

  En person föreslår att i stället träffas vid mållinjen på söndagsmorgonen och springa några rundor runt Central park, ”det stoppar inga av de undsättande åtgärderna och visar på motståndskraft”. Ett av initiativen att springa ett alternativt lopp har en egen
  facebooksida, planen är att samla in pengar och kläder till en kyrka på Staten Island som fungerar som nödcentral.

  Tre populära quizar om USA-valet:

  QUIZ: Vilken presidentyttrade de här orden? quiz.svd.se QUIZ: Vilka satte Vita huset i brand 1814? quiz.svd.se QUIZ: Vilken presidenthade inte någon maka? quiz.svd.se

  New York TT-Reuters
  och SvD.se

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X