New York-börsen noteras New York-börsen växer - och blir börsnoterad

Under strecket
Publicerad
Annons

WILMINGTON Världens största aktiemarknad växer och ska börsnoteras. Det blir följden av att New York-börsen går samman med den elektroniska handelsplatsen Archipelago i det nya bolaget NYSE Group.
Affären offentliggjordes vid en presskonferens efter börsens stängning i onsdags kväll. Och den genomförs som en ”omvänd fusion”: Den mindre aktören tar över den större. Archipelago köper alltså New York-börsen - av ägartekniska skäl.
New York-börsen är i dag privatägd av 1 366 medlemmar, mest mäklare och golvhandlare. En börsplats kostar för närvarande runt 1,6 miljoner dollar men priset var, när aktiemarknaden var som hetast runt millennieskiftet, uppe i 2,7 miljoner dollar.

Archipelago är redan börsnoterat och det sammanslagna bolaget blir därigenom automatiskt ett börsbolag som väntas få ett marknadsvärde runt 3,5 miljarder dollar där New York-börsens gamla ägare kommer att sitta på 70 procent av aktierna.
212-åriga New York-börsen har hittills hållit hårt fast vid sina traditioner. 90 procent av handeln
sker mellan mäklarna på börsgolvet, bara 10 procent elektroniskt.
I takt med att nya, datoriserade system för aktiehandel utvecklats har dock konkurrenstrycket skärpts. Det gäller både inom USA från nätverksmarknaden Nasdaq - som snart väntas ta över konkurrenten Instinet - men också från börser som Frankfurt, London och Toronto i en snabbt växande globaliserad aktiehandel.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons