X
Annons
X

Neurath prisad som årets nyhetsjournalist

Carolina Neurath är årets mottagare av Per Wendels pris till årets nyhetsjournalist. Det tillkännagavs av priskommitténs ständiga ordförande Otto Sjöberg i dag. "Det är väldigt hedrande", säger Neurath om priset.

Av SvD Näringsliv
1/2

SvD Näringslivs ekonomireporter Carolina Neurath är årets Wendelpristagare.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/SVD.
2/2

19 juli. Carolina Neurath, ekonomijournalist på Svenska Dagbladet.

Foto: YVONNE ÅSELL

Carolina Neurath är reporter på SvD Näringsliv och täcker allt från storbanker till småbolag. Per Wendel var den reporter som avslöjade Ebbe Carlsson-affären och priset ska gå till en nyhetsreporter som verkar i hans anda.

Motiveringen: "Med en orädd och osentimental journalistik har hon på ett elegant sätt avslöjat missförhållanden och slagit hål på osanningar i finansbranschen. Därtill har hon utnyttjat olika kanaler för att få ut sina nyheter. Carolina Neurath är årets självklara mottagare av Pelle Wendel-priset!"

Hur känns det att bli utsedd till årets Wendelpristagare?

Annons
X

– Det är väldigt hedrande! Jag känner mig stolt och glad.

Vilka av dina egna granskningar och grävprojekt har gett mest avtryck i samhällsdebatten?

– Det är nog mina granskningar av bank- och finansbolags hantering av kunder. Som till exempel hur storbanker i hemlighet sålde information om nekade kunder till Bluestep. Men även granskningen i år som avslöjade betaltjänstbolagets Klarnas kundsyn. Ett annat exempel är Nordea som använde en "svartbok" där man med förnedrande formuleringar registrerade kunder de inte skulle göra affärer med. 

**Carolina Neurath har tidigare **bland annat vunnit Stora Journalistpriset för sitt arbete med Räntekartan och mottog 2011 en guldspade efter att tillsammans med Jacob Bursell granskat fifflande revisorer.

– Jacob Bursells och min granskning av revisorer för flera år sedan fick enormt avtryck och det känns som att den förändrade samhällets syn på revisorer. Det är bra att flera efter det har fortsatt att granska branschen, såväl myndigheter som media, säger Carolina Neurath.

Hon är författare till två böcker och blev år 2012 utnämnd till årets ekonomijournalist. Förra året var hon en av årets Sommarpratare och i sitt program beskrev hon dels arbetet med boken Den stora bankhärvan om HQ banks uppgång och fall, men också livet som nyhetsjägare.

Du och kollegan Jan Almgren har nyligen publicerat en bok om den svenska riskkapitalbranschen. Vet du redan nu något ämne eller någon bransch du skulle vilja gräva djupare i?

– Boken som vi släppte för ett par månader sedan är så klart ett annat grävprojekt som jag är väldigt stolt över. Men just nu försöker jag att bara vara mammaledig och inte ha massa andra projekt på gång. Det går sådär.

SvD Näringsliv

Annons
X
Annons
X

SvD Näringslivs ekonomireporter Carolina Neurath är årets Wendelpristagare.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/SVD. Bild 1 av 2

19 juli. Carolina Neurath, ekonomijournalist på Svenska Dagbladet.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X