Annons
Recension

GränslösaNeurath når långt men inte hela vägen

Carolina Neurath är reporter på SvD Näringsliv. Hon rankades 2016 som Sveriges tredje bästa ekonomijournalist av pr-byrån Hallvarsson & Halvarson.
Carolina Neurath är reporter på SvD Näringsliv. Hon rankades 2016 som Sveriges tredje bästa ekonomijournalist av pr-byrån Hallvarsson & Halvarson. Foto: Anna-Lena Ahlström

Carolina Neurath skriver spännande om finansvärlden – men trots ytliga likheter är hennes huvudperson Beatrice Farkas inte riktigt någon Annika Bengtzon.

Under strecket
Publicerad

1998 revolutionerade Liza Marklund den svenska deckaren. Med kriminalromanen ”Sprängaren” och huvudpersonen Annika Bengtzon – en trasig men stark arbetsnarkoman, feminist och rättviseivrare till kvällstidningsjournalist – banade hon vägen för kvinnliga hjältar och för kvinnors slitiga vardags- och arbetsliv i genren.

2016 debuterade den prisbelönta ekonomijournalisten Carolina Neurath skönlitterärt med finansthrillern ”Fartblinda”. Att hennes huvudperson, ekonomijournalisten Beatrice Farkas, är en av Annika Bengtzons arvtagare råder det inget tvivel om. Farkas är lika envis, lika besatt av sitt yrke och lika obekymrad om sin egen säkerhet som Bengtzon, och där Liza Marklund använde sin huvudperson för att ta strid mot en mansdominerad kriminaljournalistik och den skeva syn på våld mot kvinnor som hon mött i sin egen yrkesvardag skickar Carolina Neurath ut sin i strid mot den sexism och omoral man får anta att hon mött i sin bevakning av finansvärldens mörkare vrår.

Annons
Annons
Annons