Analys

Carolina Neurath:Neurath: Här tar Borg plötsligt storbankernas parti

Carolina Neurath

Finansiell stabilitet och kundnytta går inte alltid ihop. Finansminister Anders Borgs senaste utspel går ut på att bankerna ska ha mer av kundernas sparpengar. Något som det senaste året har varit en dålig affär - och väntas bli ännu sämre.

Under strecket
Publicerad
Annons

Om du ser över din ränta på bankkontot jublar du sannolikt inte av glädje. Avkastningen står i princip stilla hos storbankerna. Är det inte 0 eller 0,1 procent, som de flesta konton är just nu, kan storbanken på sin höjd bjuda på 0,80 procents ränta. Alla som någon gång ens har försökt att förhandla sin sparränta hos banken, vet att det är hopplöst. Det finns inget förhandlingsutrymme - om du inte är beredd att låsa in pengarna en längre period, eller möjligen om du har väldigt mycket pengar. Men inte ens då är det i dagsläget någon strålande affär. Vi befinner oss i en lågräntemiljö och räntan väntas bli ännu lägre i år. Ingen privatekonom råder spararna att lägga alla pengar på ett räntekonto hos en storbank nu.

Tvärtom – Maria Landeborn, privatekonom på SBAB, anser att man ska undvika att ha sitt långsiktiga sparande i räntor i år. Och Avanza Banks sparekonom Claes Hemberg talar om en ”räntekrasch”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons