Annons
X
Annons
X

Netflix flyr Microsoft

Netflix tar nu steget fullt ut mot att lämna Microsofts Silverlight-teknik för streaming för att istället använda sig av HTML5 video. Först ut med den nya tekniken är Samsungs Chromebooks-serie.

[object Object]
netflix Foto: PAUL SAKUMA

Anthony Park och Mark Watson, som driver
Netflix Tech Blog, skriver att Netflix är tvungna att se sig om efter nya lösningar för sin streamingtjänst, eftersom Microsoft offentliggjort att Silverlight skulle sluta utvecklas efter 2021.

Nackdelarna med Silverlight är enligt Park och Watson först och främst att man behöver installera programvaran, särskilt då Netflix kan vara den enda anledning för en användare att skaffa det. Som en ytterligare anledning nämns att vissa personer ser plug-ins som en säkerhetsrisk och att vissa webbläsare inte har möjligheten att lägga till plug-ins alls. Silverlight har också kritiserats för att vara väldigt processorkrävande.

Sammantaget begränsar det möjligheten att få ut Netflix till hela marknaden, lösningen blir istället att använda nästa generations verktyg för uppspelning av video online, HTML5. Fördelarna blir att inga nedladdningar av programvara ska behövas och att streamningen ska gå smidigare då programvaran kan använda den mest lämpade servern för tjänsten.

Annons
X

Netflix har börjat prova den nya tekniken i samarbete med Google och deras Chrome-läsare och tekniken fungerar nu för Samsungs ARM-baserade Chromebooks. Tre olika komponenter måste bli inkluderade i Chrome-läsaren innan tekniken är fulländad och hittills är två av de tre delarna färdiga.

Men ett plugin måste användas för att få tekniken att fungera fullt ut, WebCrypto. När den tjänsten är klar kommmer HTML5 att introduceras för Microsofts operativsystem Windows och Apples motsvarighet OS X. Netflix har använt sig av Microsofts programvara sedan 2008.

QUIZ: Vad kan du om telefonnummer? quiz.svd.se QUIZ: Vad kan du om internetadresser? quiz.svd.se QUIZ: Vad kan du om sociala medier? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

netflix

Foto: PAUL SAKUMA Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X