Annons
X
Annons
X
Världen
Analys

Bitte Hammargren: Netanyahu agerar som en gambler

[object Object]
Israeliska tanks redo vid gränsen till Gaza. Foto: TSAFRIR ABAYOV/AP

Från en förort till Tel Aviv berättar en gammal bekant om hur en raket från det Hamasstyrda Gaza slog ned nära hennes hem. ”Vi har 90 sekunder på oss att springa till skyddsrummet när larmet går”, skriver denna kvinna som inte behövt ta skydd på detta panikartade vis sedan Saddam Hussein avfyrade irakiska raketer mot Tel Aviv under Kuwaitkriget 1991.

Nu är det Hamas, Islamiska jihad och andra militanta grupper som, trots isoleringen av Gaza, lyckats uppgradera sina raketer så att de når ända till Tel Aviv. ”Den enda fördelen med att skynda till skyddsrummet är att jag träffar mina grannar som jag så sällan ser annars”, skriver kvinnan galghumoristiskt.

Från Gaza berättar en ung palestinier om hur de alla, även barn och gamla, legat vakna i gastkramande skräck under bombnätterna. Om någon hade inbillat sig att plågade Gazabor skulle resa sig mot Hamasledningen och kräva ett slut på raketerna så tar de fel. Det gör inte en belägrad befolkning under en bombkampanj. Politiskt kommer Hamas att gå stärkt ur kriget, oavsett om det slutar med en israelisk markinvasion eller inte. Det är dåliga nyheter för arabiska liberaler och sekularister i hela Mellanöstern.

Annons
X

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu agerar som en gambler. Han vill stärka sitt lands avskräckningsförmåga, men islamisterna i Gaza kan inte bombas bort. Hamas militäre ledare Ahmad al-Jabari, som mördades vid ett flyganfall i onsdags, beskrivs som Israels ”underentreprenör” i säkerhetsfrågor av Haaretz kommentator Aluf Benn.

Undermeningen är att om Israel vill slippa raketelden från Hamas eller ännu mer militanta grupper så måste de kunna sluta en uppgörelse med en man som Jabari. Den israeliske fredsaktivisten Gershon Baskin som var mellanhand i förra årets fångutväxling mellan Hamas och Israel säger till SvD att Jabari just före mordet var inbegripen i förhandlingar om en långtgående vapenvila.

”Israel måste hitta en ny underentreprenör som kan ersätta Jabari som sin gränsvakt i söder, och de måste försäkra sig om att deras agerande i Gaza inte leder till att fredsavtalet med Egypten spricker”, skriver Aluf Benn.

Det finns likheter mellan Operation gjutet bly som Ehud Olmert inledde strax före nyåret 2008–2009 och Netanyahus bombkampanj. Båda attackerna sker strax före ett israeliskt val. Båda föregreps av raketeld från Gaza. Men den stora skillnaden heter Egypten. Då som nu talar egyptisk underrättelsetjänst med båda parter. Men för tre år sedan hette Egyptens president Mubarak. I dag heter han Mursi och tillhör samma Muslimska brödraskap som Hamas.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Israeliska tanks redo vid gränsen till Gaza.

Foto: TSAFRIR ABAYOV/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X