Annons
X
Annons
X

Netanyahu accepterar Palestinsk stat

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu meddelade på söndagskvällen för första gången att han är villig att acceptera en palestinsk stat – men bara om den helt saknar militär. Utspelet mötte genast mothugg från palestinskt håll.

Foto: AP

Uttalandet från Benjamin Netanyahu kom under premiärministerns linjetal på söndagskvällen.

– Om vi får garantier om demilitarisering och de säkerhetsarrangemang som Israel kräver, och om palestinierna erkänner Israel som det judiska folkets land – då är vi redo för en äkta fredsuppgörelse, att nå lösningen med en demilitariserad palestinsk stat sida vid sida med den judiska staten, sade han enligt nyhetsbyrån AP.

Netanyahu uppmanade de palestinska ledarna att omedelbart gå med på att återuppta fredssamtalen, och bad även sina kollegor i närområdet att träffa honom och samtala om Palestinas ekonomiska utveckling.

Annons
X

Palestinierna har krävt att hela Västbanken ska tillhöra Palestina och att östra Jerusalem ska vara statens huvudstad. I söndagens tal stod Netanyahu fast vid sin tidigare ståndpunkt att hela Jerusalem ska tillhöra Israel. Han sade också att Israel inte hade några planer på att bygga nya bosättningar, men han inte kommer att stoppa utbyggnad i redan existerande bosättningar. Nästan 300.000 israeler lever på Västbanken, och 180.000 bor i de östra delarna av Jerusalem, enligt nyhetsbyrån AP.

Utspelet möttes direkt av kritik från palestinskt håll. Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas administration sade att talet saboterar fredsarbetet i regionen eftersom Netanyahu fortfarande vägrar att kompromissa på viktiga punkter.

– Vi ber omvärlden att inte låta sig luras av hans användande av termen Palestinsk stat, säger Saeb Erekat, vid Abbas stab.

Palestinska makthavare har tidigare vägrat erkänna Israel som en renodlat judisk eftersom många palestinier är israeliska medborgare.

Netanyahu har tidigare helt förkastat idén om en palestinsk stat, men fått utstå starka påtryckningar från bland annat USA. Premiärministerns företrädare Ariel Sharon sa ja till en palestinsk stat redan 2003. Inte mycket har hänt i fredsförhandlingarna sedan dess.

Mahmoud Abbas har tidigare sagt att fredssamtalen inte kan återupptas förrän Netanyahu helt stoppar bosättningarna

Under Netanyahus 30 minuter långa tal demonstrerade grupper både för och emot en tvåstatslösning, men stämningen ska enligt AP ha varit lugn.

Annons
Annons
X
Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X