Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Lena Hennel: Nestor ska rädda Juholt och partiet

En grånad 76-åring som tillhör Sveriges politiska elit kallas nu in för att återupprätta Håkan Juholts förlorade heder och göra honom regeringsfähig. Att Ingvar Carlsson kliver in i handlingen är ett försök att kvalitetsmärka inte bara Juholt utan hela partiet igen.

(uppdaterad)
På förre statsministern Invar Carlssons att-göra-lista står nu att hjälpa Håkan Juholt att hantera inte bara det personliga förtroenderaset utan också den interna krisen, skriver Lena Hennel.
På förre statsministern Invar Carlssons att-göra-lista står nu att hjälpa Håkan Juholt att hantera inte bara det personliga förtroenderaset utan också den interna krisen, skriver Lena Hennel. Foto: SCANPIX

Det kan vara på tiden. För Socialdemokraternas kris handlar om mer än bara Håkan Juholt. Det första tecknet kom för nästan tre år sedan – den 9 oktober 2008.

Det är dagen efter att Mona Sahlin och Miljöpartiets språkrör eklaterat sitt samarbetsprojekt. Det visar sig att fackföreningsrörelsen och partiets vänsterdistrikt är i uppror över att Vänsterpartiet har stängts ute. Mona Sahlin tvingas backa.

Och anden är ur flaskan.

Annons
X

Från att länge ha varit ett toppstyrt parti där partiledaren och verkställande utskottet i långa stycken drivit igenom sin vilja sker det nu en maktförskjutning nedåt i organisationen. Från en Stockholmscentrerad mitten-högerorienterad elit, som är van vid att regera Sverige, till mer vänsterinriktade partikadrer från norr till söder.

När sedan valberedningen vintern 2010/2011 sätter sig för att ta fram Mona Sahlins efterträdare blir den här maktförskjutningen tydlig igen. Partiet låter sig inte längre toppstyras.

Som partiledare har Håkan Juholt inte satt stopp för den här dragkampen. När han gjorde sig av med i stort sett alla S-politiker med regeringserfarenhet så gjorde han sig också av med en lång rad auktoriteter som partiet har varit vant att lyssna på. De personer han har lyft fram har varit enklare att ifrågasätta, eftersom de fram tills nyligen inte var mer än riksdagsledamöter själva.

Egentligen är de här årens utveckling ett tecken på en demokratisering av partiet. Men en del av Socialdemokraternas styrka har varit att partiet, trots att det rymt olika åsikter, kunnat tala med en röst. Om Håkan Juholt hade svårt att hålla ihop partiet redan innan är han förmodligen än mer vingklippt nu.

Inte undra på att Ingvar Carlsson luftlandsätts för att bistå honom.

På den före detta statsministerns att-göra-lista står nu att hjälpa Håkan Juholt att hantera inte bara det personliga förtroenderaset utan också den interna krisen.

Men till den här akutlistan får i dag också läggas ytterligare en punkt:

Opinionen.

Väljarna har hittills vare sig jublat över eller vänt den nye partiledaren ryggen. Socialdemokraterna har legat stabilt någon procent över valresultatet på 30,7 procent. Men nu ser opinionsstödet ut att dyka – under Sifos andra mätvecka når partiet inte ens upp till 27 procent.

Enligt statsvetarna brukar visserligen inte dåliga opinionssiffror genererade av så kallade affärer hålla i sig särskilt länge. Men noteringen måste ändå ses som ett tecken på den djupa kris som svensk socialdemokrati befinner sig i. Återstår att se om krisen är av historiska dimensioner eller om partiet lyckas resa sig igen.

Annons
Annons
X

På förre statsministern Invar Carlssons att-göra-lista står nu att hjälpa Håkan Juholt att hantera inte bara det personliga förtroenderaset utan också den interna krisen, skriver Lena Hennel.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X