Nervös aktiemarknad hämtar snabbt igen ras

Aktiemarknaden behövde blott en dag för att återhämta sig efter måndagens kursfall. Det förefaller ligga i marknadens natur att falla tungt i orostider, men att snabbt återta förlorad mark.

Under strecket
Publicerad
Handlaren Peter Tuchman begrundade läget på New York-börsen i måndags när oro resulterade i fallande kurser.

Handlaren Peter Tuchman begrundade läget på New York-börsen i måndags när oro resulterade i fallande kurser.

Foto: RICHARD DREW/AP
Annons

Fredagen den 13 oktober 1989 slog det slint i de amerikanska aktiemarknaderna. Det hade gått nästan tjugo månader sedan börserna vände upp sedan 87-kraschen, och några veckor tidigare hade Dow Jones tagit ut den gamla toppnoteringen från augusti 1987. Det rådde nya tider på Wall Street, och ”leveraged buyouts”, finansierade av dyra obligationer, var på modet. Den fredagen, på morgonen, strandade ett uppmärksammat försök att köpa ut flygbolaget United Airlines från börsen. Plötsligt gick botten ur marknaden. Dow Jones tappade 7 procent, och kaos utbröt på Chicagos optionsgolv. Det var, och förblir, ett av de största börsfallen i Dow Jones över hundraåriga historia.

När krisen på Krimhalvön eskalerade under helgen utlöstes ett världsomspännande omslag i marknadens ”sentiment”. Asienbörserna stod på näsan, Moskva föll över 12 procent, och smittan fördes vidare in i amerikansk öppning. När marknaderna stängde på måndagen kvarstod osäkerheten över Rysslands egentliga anspråk. Var detta slutet på en haussemarknad som i dag har pågått i närmare fem år?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons