X
Annons
X

Nerskalade ytor mot ytlighet

Peter Andersson är formgivaren som tröttnat på överflöd och konsumtionshets. Han vill undersöka hur länge "less is more" och när möblernas minimalistiska strävan istället utplånar dem. Arenan för detta designexperiment är Eskilstuna konstmuseum.

Formgivaren Peter Andersson undersöker tingens yta och sina egna gränser på Eskilstuna konstmuseum.
Formgivaren Peter Andersson undersöker tingens yta och sina egna gränser på Eskilstuna konstmuseum. Foto: MAGNUS NEIDEMAN

Han har tänjt på gränserna förr. Peter Andersson har skapat muggar som snällt delar med sig av sitt innehåll, stolar som främjar bus och en ljusstake som fått ge vika för muskelkraft. Han beskriver sitt arbete med att han "designar vardagliga objekt, med en twist" och hoppas dessutom att "objekten ska överraska även upphovsmannen". Men för att kunna uppfylla denna till synes enkla designfilosofi måste objekten både vara funktionella och emotionella. En stol för sittande köps sannolikt före den som inte är avsedd för vilande bakar, men är då den sistnämnda fortfarande en stol? Men om den som främjar sittande är ful och trist, medan den ickefungerande hybriden talar till våra hjärtan, vilken får följa med oss hem?

Formgivaren Peter Andersson undersöker tingens yta och sina egna gränser på Eskilstuna konstmuseum.

Foto: MAGNUS NEIDEMAN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X