Annons

Neråt på börsen efter räntesänkning

Stockholmsbörsen dalade på torsdagen. Efter en öppning med marginellt fallande kurser fördjupades nedgången, för att sedan återhämta sig något sent på eftermiddagen. Vid stängning hade OMXS-indexet backat med 2,1 procent till 198,8. De tre storbankerna SEB, Nordea och Swedbank kom alla med sina delårsrapporter.

Under strecket
TT
Publicerad

Swedbanks vinst föll med en halv miljard till 3,1 miljarder kronor, ett bättre resultat än väntat. Men Swedbank pressas allt mer av stigande kreditförluster i framför allt Baltikum, som står för 16 procent av bankens sammanlagda utlåning. Därför överväger banken att göra en nyemission för att stärka kassan för att klara av framtida kreditsmällar i Baltikum. Swedbankaktien dök med 11,4 procent.

SEB-aktien fortsatte att rasa med 9,5 procent för andra dagen i rad, sedan det stod klart att storbankens vinst för årets tredje kvartal blev oväntat svag. Rörelsevinsten nästan halverades till 2 miljarder kronor. Kreditförlusterna i Baltikum ökar och förlusterna på Lehman Brothers-konkursen ligger på 677 miljoner kronor. Därför ska personalen i Sverige bantas med 500 anställda. En tredjedel av bankens börsvärde har utraderats på en månad.

Annons
Annons
Annons