”Nej, Wikigap slösar inte statliga pengar”

Foto: Jan Ainali/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0, Sebastian Gollnow/TT

Josefin Utas har fel när det gäller Wikigap. Alla har möjlighet att delta, och det är ideella krafter som lägger ned arbetet. UD betalar varken oss eller volontärer för insatserna, skriver John Andersson, Wikimedia Sverige, i en replik.

Under strecket
Publicerad
Annons

Idag den 15 januari fyller Wikipedia 20 år. I två årtionden har volontärer världen över bidragit till en av historiens största samlingar av fri kunskap. Idag är Wikipedia en av de äldsta ännu aktiva webbplatserna, och den enda av de tio mest besökta webbplatserna i världen som drivs ideellt.

Trots den oerhörda mängden kunskap på Wikipedia finns det fortfarande stora luckor inom många olika ämnesområden. De senaste åren har många volontärer börjat arbeta metodiskt för att försöka fylla igen dessa luckor, vilket Wikimediarörelsen (organisationerna som står bakom Wikipedia) försöker understödja. En välkänd sådan lucka är kvinnliga biografier. På många språk handlar blott en av fem biografier om kvinnor, och flera studier visar att många artiklar om framstående kvinnor fortfarande saknas. Genom en rad projekt försöker Wikimediarörelsen därför att bidra till att synliggöra kvinnor på Wikipedia. Ett exempel är Wikigap, som Wikimedia Sverige driver tillsammans med Utrikesdepartementet, ambassader, Wikimediaföreningar och Wikipediavolontärer världen över.

Annons
Annons
Annons