Annons

Ivar Arpi:Nej, vuxna män är inte ensamkommande barn

Stadsbilden i Pajala förändras när många asylsökande plötsligt finns i kommunen. Pajalas kommun med 6 000 invånare har tagit emot ca 700 asylsökande flyktingar och ensamkommande barn.
Stadsbilden i Pajala förändras när många asylsökande plötsligt finns i kommunen. Pajalas kommun med 6 000 invånare har tagit emot ca 700 asylsökande flyktingar och ensamkommande barn. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ett påstående: Människor talar inte alltid sanning. Ett annat: Om det är till skada för dem att berätta sanningen ökar chansen att människor ljuger. Ett tredje: människor som kommer från andra länder talar heller inte alltid sanning. Ett fjärde: ensamkommande talar inte alltid sanning om sin ålder eftersom det kan ligga dem i fatet.

I dag blev Rättsmedicinalverket klara med de första åldersbedömningarna de har fått i uppdrag av regeringen att utföra. 76 procent av de 581 personer (563 män och 12 kvinnor) som har undersökts visade sig vara över 18 år. Då återstår strax under 4000 åldersbedömningar, av de 4200 Migrationsverket beställt av Rättsmedicinalverket. Tidigare har Migrationsverket angett att det finns tveksamheter i åldern hos 70 procent av ensamkommande asylsökande med en uppgiven ålder på mellan 15 och 17 år. Det innebär att det behöver göras många, många fler åldersbedömningar.

Annons
Annons
Annons