Annons

”Nej! Populisterna får inte använda vår musik”

Benny Andersson, Åsa Jinder och Tomas Ledin är några av undertecknarna av uppropet.
Benny Andersson, Åsa Jinder och Tomas Ledin är några av undertecknarna av uppropet. Foto: TT och IBL

Upprop. ”De populistiska partier som vill annektera den svenska folkmusiken och den folkliga kulturen för att nå ut med sitt extremnationalistiska budskap har helt enkelt inte fattat vad folkmusik är.”

Folkkära artister som Benny Andersson, Åsa Jinder och Tomas Ledin samlas i uppropet ”Utan oss tystnar musiken”.

Under strecket
Publicerad

Benny Andersson

Foto: TT

Ale Möller

Foto: Peter Östman

Viljan att annektera kulturella uttryck, förbjuda andra, hitta ett renrasigt kulturellt ursprung för att stärka idépolitiska syften och för att hitta hem, är ett återkommande tema genom de mest destruktiva perioderna av mänsklighetens historia.

Vi ser nu återigen hur samma extremnationalistiska krafter som resulterade i andra världskrigets galenskap knackar på den folkliga kulturens dörr, inte bara här utan i stora delar av världen, utrustade med samma vilja att annektera inte bara enskilda artisters verk och kulturella uttryck, utan också de folkrörelser och bildningsverksamheter som bär dem, för att stärka sin identitet och hårdfört marknadsföra åsikter som går stick i stäv med vårt demokratiska systems grundläggande principer. Åsikter som mer än något annat blottar bristen på kunskap om de folkliga kulturernas liv och väsen.

Annons
Annons
Annons