Annons

Nej, vi byter inte fonder åt folk hur som helst

Nej, vi byter inte fonder åt folk hur som helst. Det skriver Katrin Westling Palm, generaldirektör för Pensionsmyndigheten i ett svar på kritiken från Erik Lidén.

Publicerad

Fondbolagsvd:n Erik Lidén tycker att Pensionsmyndigheten borde ha begränsat skadan för de sparare som 2013 fick sina premiepensionspengar flyttade från hans fond till en annan fond (Brännpunkt 4/3). Han tycker att vi borde ha skickat tillbaka pengarna till hans fond, eftersom Ekobrottsmyndigheten senare efter utredning visade att de flesta bytena skett utan kundernas medgivande.

Från Pensionsmyndighetens sida beklagar vi förstås att pensionssparare drabbas av att oseriösa företag bytt fonder åt dem, utan deras samtycke. Vi har under de senaste åren avsevärt försvårat den här typen av verksamhet, eftersom vi stoppat de massfondbyten som företag ägnade sig åt tidigare och vi har också slopat möjligheten att byta fonder enbart med personlig kod. Alla som någorlunda hängt med i  debatten har också sett hur vi varnat pensionsspararna för att låta förvaltningsföretag sköta om premiepensionen, eftersom chansen är utomordentligt liten för att det ska vara en bra affär, då dessa företag många gånger tar ut höga avgifter.

Annons
Annons
Annons
Annons