Nej, tredje världskriget har inte börjat

En bild från den syriska nyhetsbyrån Sana visar staden Latakia i Syrien efter att en bilbomb har exploderat.
En bild från den syriska nyhetsbyrån Sana visar staden Latakia i Syrien efter att en bilbomb har exploderat. Foto: TT/Reuters

Dagens konflikter i Mellanöstern har omtalats som ett tredje världskrig – samtidigt som det dras paralleller till andra världskriget. Men jämförelserna saknar proportioner, påpekar historikern Henrik Höjer.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Påven pratade i somras (10/7) om dagens konflikter som ett tredje världskrig. På DN/debatt (7/9) använder även Mats Svegfors samma begrepp. Flera andra debattörer har sedan spridit begreppet vidare. Men är det en rimlig beskrivning av utvecklingen i Mellanöstern?

Nej, inte i nuläget. Under andra världskriget dödades minst 42 miljoner människor, kanske rentav uppåt 60 miljoner (enligt NE). Det gör minst 7 miljoner dödade om året. Ska vi förstå betydelsen av dessa siffror bör man dock räkna per capita. På 1940-talet var världens befolkning knappt en tredjedel av dagens, varför vi rimligen bör räkna upp antalet dödsoffer för att kunna göra en relevant jämförelse. Därför borde antalet dödade i krig i världen ligga på uppåt 20 miljoner dödade per år för att vara på jämförbar nivå med andra världskriget.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons