Annons
X
Annons
X

Nej till straffskatt på pensionärer

FÖRLORARE. Pension är inte ett bidrag utan uppskjuten lön och ska beskattas som sådan. Ändå har regeringen straffat pensionärerna med mer skatt än löntagarna och ju äldre man är desto mer missgynnad av alliansregeringen, skriver Mona Sahlin och Ingvar Carlsson.

Förre statsministern Ingvar Carlsson och S-ledaren Mona Sahlin gör gemensam sak och går till hårt angrepp mot alliansregeringen och deras pensionspolitik.
Förre statsministern Ingvar Carlsson och S-ledaren Mona Sahlin gör gemensam sak och går till hårt angrepp mot alliansregeringen och deras pensionspolitik. Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

Före regeringsskiftet 2006 beskattades lön och pension lika. Idag är Sverige, enligt en undersökning från PRO, ett av få länder i världen där pension beskattas hårdare än lön. Vi tycker inte att det är rimligt. Svenska folket tycker inte heller att det är rimligt.

Endast 3 procent av svenska folket stödjer regeringens straffbeskattning av pensionärer. Det visar en undersökning som Novus opinion nyligen har genomfört på uppdrag av Socialdemokraterna. Riksdagens utredningstjänst har dessutom visat att pensionärer är den grupp som har blivit mest missgynnade sedan den borgerliga regeringen tog över. Dessutom visar analysen att ju äldre man är desto mer missgynnad har man blivit av regeringen.

Så här behöver det inte vara. Sverige är egentligen ett fantastiskt land. En politik som under lång tid har haft som mål att ge var och en möjlighet att förverkliga sina drömmar, har gjort Sverige till ett framgångsrikt och välmående land.

Annons
X

Det är en smart modell att överbrygga klyftor mellan människor, och att utjämna inkomstskillnader över livscykeln. När vi är unga och gamla tjänar vi mindre än under vår yrkesverksamma tid. Samtidigt har vi större behov av utbildning och omsorg. Välfärd är att överbrygga sådana klyftor.

Idag händer något annat. Klyftorna mellan människor ökar. Efter snart fyra år av borgerligt styre betalar en normal pensionär omkring 700 kronor mer i skatt varje månad. Barnfattigdomen når idag rekordnivåer. Arbetslösheten är hög.

Detta sker samtidigt som den procent av befolkningen som tjänar över 1 miljon kronor om året får lika mycket i skattesänkningar som en fjärdedel av hela svenska folket tillsammans. Totalt har skatten sänkts med närmare 100 miljarder. Detta har i stor utsträckning finansierats med lån och nedskärningar.

Budgetöverskottet på 70 miljarder har förvandlats till ett stort underskott. Antalet arbetsmarknadsutbildningsplatser har halverats och 25000 jobb har försvunnit i välfärden för att skatten skulle sänkas – kosta vad det kosta ville.

Allt detta är resultat av politiska beslut. Det är olyckligt. Men samtidigt hoppingivande. Det är nämligen möjligt att välja en ny regering som fattar nya beslut och vänder utvecklingen.

Alternativen i höstens val är tydliga: Den borgerliga regeringen
har gett ett tydligt besked – pensionärer ska betala mer i skatt än löntagare. Vårt besked är det motsatta: Pension ska beskattas som lön. Pension är inget bidrag utan uppskjuten lön, och ska beskattas som sådan. Det ska löna sig att arbeta och det ska löna sig att ha arbetat.

Den 19 september väljer du väg för Sverige. Fyra år till med samma politik som har lett till färre jobb, minskade möjligheter och ökade klyftor mellan människor. Eller en ny regering och en ny politik som bygger på att vi står starkare tillsammans. En ny regering som sätter jobben först och tar kampen mot klyftor och ojämlikhet.

Låt Sverige bli ett möjligheternas land där alla, oavsett bakgrund, får möjlighet att leva ett rikare liv. Det tjänar alla på.

MONA SAHLIN

partiordförande för Socialdemokraterna

INGVAR CARLSSON

tidigare statsminister och partiordförande för Socialdemokraterna

Annons
Annons
X

Förre statsministern Ingvar Carlsson och S-ledaren Mona Sahlin gör gemensam sak och går till hårt angrepp mot alliansregeringen och deras pensionspolitik.

Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X