Annons

Nej till Natos kärnvapen

Sverige kan inte gå med i Nato om inte kärnvapendoktrinen omprövas. Nato förbehåller sig att använda kärnvapen först. En sådan doktrin strider mot folkrätten. Sveriges trovärdighet påverkas negativt av ett medlemskap och svensk utrikespolitik underordnas amerikanska säkerhetsintressen, skriver företrädare för fyra fredsorganisationer.

Publicerad

Alltsedan Natos första östutvidgning har man i svenska medier, med Dagens Nyheter i spetsen, i praktiskt taget varje utrikespolitiskt sammanhang kritiserat den svenska alliansfriheten och propagerat för ett svenskt medlemskap i Nato.
Dagens Nyheter, som i övrigt på ett förtjänstfullt sätt belyser kärnvapenfaran och hävdar folkrättens linjer, blundar för Natos roll när det gäller kärnvapen. Det är därför hög tid att belysa frågan om Nato och kärnvapnen i debatten.

Natos ledning vill numera se Nato som en politisk sammanslutning med militära resurser. Men Nato är fortfarande enligt sina stadgar en militärallians som bygger på ”en lämplig andel” nukleära stridskrafter i Europa. Man förbehåller sig rätten att använda kärnvapen först, utan att ha utsatts för angrepp med sådana vapen, s k first use. Detta gäller också mot länder som inte har kärnvapen.

Annons
Annons
Annons
Annons