Annons

”Nej till en godtycklig fastighetsskatt”

Dagens kommunala fastighetsavgift är mer förutsägbar än vad den tidigare fastighetsskatten var, skriver artikelförfattarna.
Dagens kommunala fastighetsavgift är mer förutsägbar än vad den tidigare fastighetsskatten var, skriver artikelförfattarna. Foto: Tomas Oneborg

Småhusägarna ska inte användas som regulator för statens utgifter. Det skulle underminera fastighetsskattens legitimitet fullständigt, skriver Stefan Johansson och Håkan Larsson, Villaägarna, i en replik.

Under strecket
Publicerad

På SvD Debatt skriver Göran Collert med flera att dagens kommunala fastighetsavgift bör göras om till en fastighetsskatt. Skribenterna anger inte några beloppsnivåer, men om de vill återgå till den gamla skattenivån, det vill säga 1 procent av taxeringsvärdet, ökar skatten kraftigt i hela landet. Skatten på ett fristående småhus i Umeå skulle i snitt ligga på 21 000 kronor, i Malmö 33 000 kronor, i Göteborg 42 000 kronor och i Stockholm 65 000 kronor. Det totala skattetrycket skulle öka med 25 miljarder.

Det är dock en allmän missuppfattning att fastighetsskattereformen minskade den offentliga sektorns skatteintäkter. Dagens kommunala fastighetsavgift drar in mer pengar än vad den gamla fastighetsskatten någonsin gjorde. När den gamla fastighetsskatten var som högst år 2007 låg skattetrycket på 13,5 miljarder. I år ligger skattetrycket på 17 miljarder.

Annons
Annons
Annons