Annons

Nej till 16 klubbar i allsvensk fotboll

Frågan väcktes förra året. 16 lag i allsvenskan skulle ge klubbarna ökade intäkter. Men föreningen Svensk Elitfotboll gör tummen ner i kommande utredning. - Hur skulle vi få in matcherna? undrar Tommy Theorin, generalsekreterare i SEF.

Under strecket
Publicerad

Tillsammans med Sanny Åslund (AIK) och Ove Lindqvist (Örebro) har Theorin på de allsvenska klubbarnas begäran gått igenom förutsättningarna för en utvidgning av högsta seriens 14 lag. - Vi har vänt på varenda sten och kommit fram till att det skulle bli svårt med en större allsvenska. Vart annat år spelas ju dessutom stora mästerskap som tar sex till åtta veckor i anspråk. Den dag vi kan förlänga säsongen kan det möjligtvis bli annorlunda, men redan i dag är matchbelastningen tuff för de som spelar i framgångsrika klubbar samt landslaget, säger Theorin.

I Danmark har man tvärtemot gått ned på 12 lag i högsta serien. Alla lagen möter alla tre gånger i 33 omgångar över ett internationellt kalenderår (höst-vår). - Men tack vare ett gynnsammare klimat kan de starta ligan tre veckor innan oss på våren. De kan även spela cirka tre veckor längre på hösten än oss, säger Theorin. Så höst-vår är inte aktuellt här? - Det skulle krävas ett rejält speluppehåll på tre-fyra veckor mitt i sommaren för övergångar och administrativa åtaganden. Vid den tiden är det ju också som bäst förutsättningar att spela fotboll i Sverige. Vi skulle inte vinna något på det. Man kan säga att vår utredning kommit fram till att vi har det ganska bra som det är, konstaterar Theorin.

Annons
Annons
Annons