Annons
X
Annons
X

Nej, Sverige har inte världens bästa djurskydd

I dag håller Jordbruksverket en djurskyddskonferens som ställer frågan: ”Världens bästa djurskydd, eller?” Den frågan kan vi nu besvara. För första gången någonsin har olika länders djurskyddslagstiftning jämförts internationellt. Att Sverige inte får högsta betyg förvånar nog många som länge har trott att vi har världens bästa djurskydd, skriver Roger Pettersson och Elisabeth Tjärnström, World Animal Protection Sverige.

Förbud mot pälsdjursuppfödning är en av de huvudsakliga förbättringar som behövs på svensk nivå enligt API, skriver Roger Pettersson och Elisabeth Tjärnström, World Animal Protection Sverige.
Förbud mot pälsdjursuppfödning är en av de huvudsakliga förbättringar som behövs på svensk nivå enligt API, skriver Roger Pettersson och Elisabeth Tjärnström, World Animal Protection Sverige. Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM/TT

BRÄNNPUNKT | DJURSKYDDSLAGSTIFTNING

Sverige får dock beröm för en generellt hög nivå på arbetet med djurvälfärd.
Roger Pettersson och Elisabeth Tjärnström

API (Animal Protection Index eller djurskyddsindex) är ett nytt och unikt rankningssystem som jämför djurskyddslagstiftningen i 50 länder över hela jorden. Utvärderingen har tagits fram av World Animal Protection och världens största advokatbyrå, DLA Piper. Advokatbyrån har samordnat arbetet där även andra djurskyddsorganisationer och en internationell expertpanel har bidragit.

Syftet är att sporra länder att bli bättre på djurskydd och hämta inspiration från andra. Sverige finns i närheten av toppen men döm om vår förvåning när det nu visar sig att vi får nöja oss med B i samlat betyg. A-länderna, som är försvinnande få, har ett bredare spektrum av djurskydd och gått längre i flera frågor. Schweiz, Österrike och Nya Zealand är enligt den här sammanställningen de riktiga föredömena.

Annons
X

Sverige får dock beröm för en generellt hög nivå på arbetet med djurvälfärd, där API skriver: ”Djurvälfärd är i Sverige ett fristående ämne, erkänt av regeringen som ett sådant. Detta erkännande gör att djurvälfärd kan diskuteras på ministernivå”. Vi får även beröm för vårt engagemang för att få fram en FN-deklaration för djurvälfärd. Även vårt arbete för att uppfylla Världsorganisationen för djurhälsa (OIE:s) standarder för lantbruksdjur, djurtransporter och slakt anses förtjäna ett A. Det gör även vårt arbete för djur som används i djurförsök – trots att vi ännu inte har något 3R-center som ska verka för att förbättra och ersätta djurförsök, samt lagskyddet för djuren i fiskodlingar.

Vi får högsta betyg för lagstiftningen som skyddar sällskapsdjur, främst hundar och katter. Men det gäller bara de djur som har ett hem. Vilda djur har inte ett fullgott skydd. Inte heller djur i fångenskap; framför allt för att Sverige tillåter att man håller vilda djur som elefanter och delfiner i fångenskap samt fortfarande tillåter uppfödning av minkar. Rapporten skriver att ”Dessa verksamheter står i kontrast till landets rykte som världsledande inom djurskydd”.

Rapporten, som släpps först nästa vecka i hela världen, innehåller förslag och rekommendationer till regeringen. För visst vill den nya svenska regeringen få högsta betyg och verkligen bli bäst i världen på djurskydd? Det enklaste vore då att lägga fram ett förslag till en ny djurskyddslag. Översynen av den nuvarande djurskyddslagen, som arbetades fram redan 2011 är fortfarande i högsta grad relevant. Förslagen i utredningen som gjordes överensstämmer väl med de brister som lyfts fram i API. Utredningen var på helt rätt spår och om förslagen genomförs kommer det att stärka vårt betyg i den internationella jämförelsen.

**De viktigaste frågorna **enligt API och de huvudsakliga förbättringar som behövs på svensk nivå är:

• Förbud mot användning av vilda djur som elefanter på cirkus

• Förbud mot att hålla marina däggdjur i fångenskap

• Human och ansvarsfull hantering av hemlösa katter

• Förbud mot pälsdjursuppfödning

• Djurskydd som en obligatorisk del av läroplanen i grundskolan samt en större del i utbildningen för veterinärer

Animal Protection Index är ett värdefullt verktyg som är ett erkännande för de områden där Sverige fortfarande ligger i framkant på djurskyddsområdet. Men det är även en väckarklocka för bristande områden som kräver omgående åtgärder.

ROGER PETTERSSON

generalsekreterare, World Animal Protection Sverige

ELISABETH TJÄRNSTRÖM

sakkunnig, World Animal Protection Sverige

**Fotnot: **World Animal Protection Sverige hette tidigare WSPA Sverige, men bytte namn i somras.

Annons
Annons
X

Förbud mot pälsdjursuppfödning är en av de huvudsakliga förbättringar som behövs på svensk nivå enligt API, skriver Roger Pettersson och Elisabeth Tjärnström, World Animal Protection Sverige.

Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X