Annons
X
Annons
X

”Nej, nej, nej - vi ska inte återförenas”

Björn Ulvaeus går in och finansierar det nya Abba-museet på Djurgården. Men Abba tänker inte spela på invigningen i april nästa år. Hans enkla svar lyder: Nej. Nej. Nej.

Abba.

Abba. Foto: OLLE LINDEBORG

Abba the museum, som inryms i nya Swedish music hall of fame beläget mellan Gröna Lund och Liljevalchs, ska ställa ut allt från scenkläder till musiken, texterna, musikalerna och filmerna. Mattias Hansson, som är vd för museet, konstaterar att inkomsterna ska komma från biljettintäkterna och shopen.

Vi siktar på 217 000 besökare vilket är modest om man jämför med Gröna Lund som drar 1,5 miljoner varje sommar.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Bakom museet står bland andra Universal, Polar music, Synergera Rättighetsförvaltning, Eventum och Parks & Resorts. Även Björn Ulvaeus går in med pengar.

  Annons
  X

  Det är inte riktigt klart än hur mycket jag går in med för det är några kreativa människor som jag vill ha in i projektet.

  Abba har väl inte varit så intresserade av ett museum tidigare?

  Nej, det stämmer. Jag är naturligt tveksam till att bli ett museiföremål, speciellt i Stockholm. Men så har jag fått höra från så många olika håll att det finns ett intresse. Det som avgjorde är att vi inryms i Swedish music hall of fame, ett musikens hus.

  Är alla Abborna lika involverade?

  Nej, de andra stöder på avstånd. Men de har rensat sina garderober och gett sin välsignelse.

  Det går rykten om att du och Benny Andersson inte är överens?

  Samma som med ”Mamma Mia” då? Det här är samma sak. Benny sa ”okej, om du tror på det här och vill hålla på med det så yes”.

  Ni kommer förstås att spela på invigningen?

  Haha, ja det är ju en självklarhet. Det finns ju en scen där...nej, det blir inte så.

  Vad får vi se?

  Framför allt mycket interaktivitet. State of the art, det senaste i genren, för att komma Abba lite närmare. Så här långt efteråt kan jag kosta på mig att vara lite objektiv och se att Abba var ett popfenomen som är väl värt att dokumentera. Kanske någon begåvad typ till sist kan förklara varför det hände.

  Du har ingen aning?

  Nej. Det är ju inte klokt att ”Abba Gold” är den mest sålda cd-plattan i Storbritanniens historia. Hur gick det till? Och i Beatles hemland?

  Vad skulle vi få se om Abbas höjdpunkter ställdes ut?

  Den första skulle vara vinsten med ”Waterloo” i Brighton 1974, det blir 40 år sen 2014. Sedan var det så många låtar som blev så stora, så jag väljer nog Brighton.

  Gör du något nytt med Benny Andersson?

  Ja, vi har skrivit några nya låtar som kommer på BAO:s julskiva. Varje gång vi sätter oss känns det som att nu går det inte längre, men då får intellektet och erfarenheten ta över och säga ”fortsätt bara, så kommer det”. Men det är inte lätt.

  Annons
  Annons
  X

  Abba.

  Foto: OLLE LINDEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X