Annons
X
Annons
X

Nej, jag tycker inte synd om killarna

”Pojkarnas sjunkande betyg är nästa stora jämställdhetsfråga. Du borde kolla upp det”, säger en gammal god feministvän.

Det börjar bubbla i min hjärna. Jag kippar efter luft. Anstränger mig för att inte säga något dumt. Undrar varför jag blir så upprörd.

Enligt nya Pisa, den stora undersökningen som mäter 15-åringars kunskaper i 65 olika länder, har svenska killar halkat ännu längre efter tjejerna i läsförståelse och de presterar fortfarande sämre i både matematik och naturvetenskap. Det är så klart inte bra. Ändå kan jag inte tycka synd om dem.

Annons
X

Jag frågar dottern som går i åttan hur det är i hennes skola. Tjejerna är bättre, säger hon, pluggar mer och får bättre resultat på proven. Killarna tycker inte att det är coolt att plugga.

Och varför ska de? När de blickar ut i världen verkar det ju gå alldeles utmärkt för män ändå? Vad är deras incitament att sitta timmar framför skolböckerna istället för framför datorn?

Färre killar går ut gymnasiet med godkända betyg än tjejer, färre män examineras från högskolorna än kvinnor. Ändå har män högre lön än kvinnor. Nästan alla höga näringslivsledare de ser på tv är män. De flesta statsledare är män. Nobelpristagarna är män.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Så varför ska killarna bry sig?

  Jämställdhetsarbetet inom forskningen har utraderats menar Delegationen för jämställdhet i högskolan efter att de analyserat den politik som förts på 2000-talet. Mellan 2003 och 2014 ska tio miljarder fördelas till ett fåtal excellenta forskare som arbetar i starka nätverk. Av dem har kvinnliga forskare bara fått 12,7 procent av de utdelade medlen. Trots att de utgör 35 procent av professorerna och lektorerna inom berörda områden. Det innebär att kvinnliga forskare har undanhållits ett par miljarder kronor. Toppkvalificerade kvinnliga forskare har sållats bort på lösa grunder. En kvinnlig sökande med otvivelaktigt excellenta meriter fick avslag med motiveringen att det var oklart om hon hade förmågan att leda ett stort centrum.

  Man tror knappt att det är sant.

  Kvinnor har utsatts för formell, lagstadgad könsdiskriminering i tusentals år. Kampen mot förtrycket har varit lång och stundtals hård. Nu återstår kampen mot den informella diskrimineringen. Att få plats i styrelsen. Ett jobb trots att man är fertil. Förtroendet att leda en forskargrupp.

  Nej, jag tänker inte stå på barrikaderna när det gäller pojkarnas sjunkande betyg. Tjejer anstränger sig mer än killar för att de måste. Killar chillar för att de kan. Någon gång kommer brytpunkten. Till slut kommer kvinnorna spränga könsvallen. Då kommer killarna bli förvånade. Yrvaket titta upp från sin World of warcraft och undra vad det är som har hänt. Förvånat konstatera att alla som tar emot priserna av drottning Victoria i Stockholms konserthus den 10 december precis som hon bär långklänning och högklackade skor.

  Tills dess svarar jag: ”Varför ska jag bry mig om dem?”

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X