Annons

”Nej, gruvnäringen drar ingen vinstlott”

Maria Sunér Fleming, vd för Svemin.
Maria Sunér Fleming, vd för Svemin. Foto: Pressbild

Ovisshet under mycket lång tid skapar osäkerhet hos alla inblandade. Tillståndsprocesserna måste vara mer effektiva än idag, skriver Maria Sunér Fleming, Svemin, i en replik.

Under strecket
Publicerad

Jennifer Andersson understryker i sin artikel på SvD Debatt 11/9 att dagens oförutsebara system skapar oro, det är vi i den svenska gruvnäringen de första att skriva under på. Systemet i sig, och tillståndsprocesser i synnerhet, måste vara både mer effektiva och mer ändamålsenliga än idag. Ovisshet, ofta under mycket lång tid, skapar osäkerhet hos alla inblandade, såväl markägare som prospekteringsföretag. Att hävda att gruvnäringen drar vinstlotten är inte ett riktigt påstående.

Vi från branschens sida har drivit frågan om just mer tillförlitliga tillståndsprocesser som vår viktigaste fråga i snart tio år. Dessvärre har det inte öppnat någon ny gruva utanför redan etablerade gruvområden, som prövats mot såväl miljöbalken som minerallagen, på tolv (!) år. Det finns därför flera anledningar för regeringen att se över minerallagen i närtid.

Annons
Annons
Annons