WhiteNej, Bret Easton Ellis gullar inte med Trump

Bret Easton Ellis, född 1964, slog igenom med romanen ”American psycho” 1991.
Bret Easton Ellis, född 1964, slog igenom med romanen ”American psycho” 1991. Foto: Antonio Olmos/TT

Få amerikanska författare har väckt lika mycket kontrovers som Bret Easton Ellis. I en ny essäbok går han hårt åt vår tids politiska ideal, som han menar manar till underkastelse.

Publicerad
Annons

Det har snart gått två år sedan det senaste avsnittet släpptes, men så länge den fanns och förnyades med, som jag minns det, ojämna mellanrum var Bret Easton Ellis podcast, som hette just så, bland det vassare i ett gigantiskt utbud av kulturell diagnostik för örat. Och den var speciell på så sätt att det var Ellis egna inledningar som var huvudnumret, att samtalet med de nog så prominenta gästerna – det kunde röra sig om till exempel Paul Schrader, Peter Bogdanovich eller Molly Ringwald – sällan stimulerade i fullt lika hög grad.

I sina långa, vindlande monologer om filmestetik och identitetspolitik, eller vad som nu råkade intresserade honom för dagen, kombinerar Ellis precisa iakttagelser och nyanserade (i betydelsen perspektivrika, inte urvattnade) resonemang på ett lika upplyftande som förebildligt sätt. Just så här ska kulturkritik bedrivas. Utan fruktan för de lättkränktas stridslystna jämmer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons