Annons

Forskare: Nej, Bob Dylan är inte vår tids Homeros

Homeros och Bob Dylan.
Homeros och Bob Dylan. Foto: IBL

Bilden av Bob Dylan som en arvtagare till Homeros är inte sann. För till skillnad från Dylans poesi sjöngs de antika episka dikterna troligtvis fram av olika sångare. Det fanns inga original, endast variationer på dessa berättelser, skriver forskaren Kjell Magnusson.

Under strecket
Publicerad

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius jämför Bob Dylan med Homeros, men exemplet haltar. Homeros var inte skalden som tonsatte sina dikter för att sedan sjunga dem. Han tillhörde – om han nu fanns – en muntlig litteratur som på avgörande punkter skiljer sig från den sångtradition Bob Dylan representerar.

I ”The singer of tales” (1960), en av 1900-talets stora forskningsbragder i humaniora, visade Harvardprofessorn Albert Bates Lord hur den ”homeriska frågan” hade en trolig lösning. Lord hade studerat strukturer och temata i de episka dikter som framfördes av illiterata sångare i 1930-talets Jugoslavien. Analyserna baserades på ett stort material insamlat av Lord och hans lärare Milman Parry i Sandžakområdet. En stor del av befolkningen var muslimer och levde likt många på dåtidens Balkan i en skriftlös kultur.

Annons
Annons
Annons