Annons

Nej, 3,6 miljoner mer till män stämmer inte

Låter 3,6 miljoner bekant? Nix, det är inte Alexandra Charles som har bildat ännu en klubb för kvinnors hälsa efter 1,6 och 2,6-miljonersuccéerna, skriver Maria Abrahamsson (M) i ett inlägg om lönediskriminering.

Under strecket
Publicerad

3,6 miljoner har blivit synonymt med hur illa det är ställt med jämställdheten i vårt land. Från vänster till höger trummas det in att den genomsnittliga skillnaden i livslön mellan kvinnor och män uppgår till just det beloppet. Jämställdhetsminister Maria Arnholm (DI 17/1) och EU-minister Birgitta Ohlsson (DN 23/1) gör gemensam sak med LO-utredaren Agneta Berge (SvD 3/2) och – vem annars – feministikonen Gudrun Schyman. Även mig närstående M-kvinnorna stämmer in i kören att en mans livslön är 3,6 miljoner kronor högre än en kvinnas (Moderatkvinnornas Magasin 3/13).

Hur räknar man då, frågade jag Riksdagens utredningstjänst som hänvisade till Delegationen för jämställdhet i arbetslivet. På delegationens hemsida åberopas Medlingsinstitutets officiella lönestatistik och av den drar delegationen slutsatsen att kvinnor under en livstid tjänar 25 procent eller 3,6 miljoner kronor mindre än män.

Annons
Annons
Annons