Annons

Anders Mathlein:Negativa tankar bästa vägen till glädje

Det är själva jakten på lycka som gör oss olyckliga, menar den brittiske journalisten Oliver Burkeman. I ett slags inverterad självhjälpsbok visar han vägen ut ur ett moras av grumliga lyckoföreställningar och optimismens evangelium.

Uppdaterad
Publicerad

Den ryktbare författaren, journalisten, debattören och ateisten Christopher Hitchens gick bort i strupcancer förra året. I hans sista, postumt utgivna bok ”Mortality” finns inte mycket av självömkan, snarare en stoiskt för att inte säga galghumoristiskt nykter syn på livet. Liksom många andra som får en allvarlig diagnos ställde han sig frågan ”varför just jag?!”, för att i nästa ögonblick inse att det självklara svaret är: ”varför inte?”.

Det är en attityd som ligger ganska långt ifrån den livssyn som genomsyrar den optimistiska positivt tänkande-kulturen. Där talas sällan om människans grundläggande villkor, om oförutsägbarheten, om avsaknaden av avsikt och ”rättvisa” och varaktig trygghet. I stället utlovas enkla lösningar på komplexa problem och i förlängningen formler för en lycklig tillvaro som ett slags slutligt, harmoniskt mål.

Annons
Annons
Annons