Annons

Negativa effekter tonades ned

Striden om Slussen SvD har undersökt hur kulturvärden hanterats i Slussenprojektet. Två gånger har konsulter bytts ut sedan de påtalat att bygget får stora konsekvenser för kulturmiljön. Först med den tredje konsulten fick man det svar man behövde: projektet innebär en måttlig skada på befintliga kulturvärden.

Under strecket
Publicerad

Striden om Slussen SvD har undersökt hur kulturvärden hanterats i Slussenprojektet.

Foto: KÄLLA: FOSTER + PARTNERS OCH BERG ARKITEKTKONTOR Bild 1 av 3

Flygfoto över Slussen. Två gånger har konsulter bytts ut sedan de påtalat att bygget får stora konsekvenser för kulturmiljön.

Foto: JONAS EKSTRÖM/SCANPIX Bild 2 av 3

Först med den tredje konsulten fick man det svar man behövde: projektet innebär en måttlig skada på befintliga kulturvärden. Bilden är ett av förslagen över Vattentorget.

Foto: KÄLLA: FOSTER + PARTNERS OCH BERG ARKITEKTKONTOR Bild 3 av 3

Det är januari 2010. Monica Granberg är miljöansvarig för Slussenbygget på uppdrag av Stockholms stads exploateringskontor. På sitt bord har hon fått ett utredningsmaterial som gjort henne bekymrad. Av materialet framgår att nya Slussen kommer att få stora konsekvenser för kulturvärden i Stockholms innerstad.

Nu är hon orolig för att politikerna ska få kalla fötter. En ”central fråga står på spel”, skriver hon i ett mejl till en tjänsteman på Stockholms stadsbyggnadskontor.

Annons
Annons
Annons