Negativ trend vänder i Afrika

KAPSTADEN Afrika kan vara på väg att återhämta sig efter decennier av konflikter och förvärrad hunger. Nya siffror från Världsbanken pekar mot att trenden svänger.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den nya Världsbanksrapporten African Development Indicators 2006 betonar att man inte bör betrakta Afrika som en enhet. De ekonomiska indikatorerna uppvisar stora skillnader mellan Afrikas mer än 40 länder. Världsbanken lyfter fram en handfull som goda exempel på länder som lyckats skapa en kraftig ekonomisk tillväxt utan oljeexport: Moçambique, Uganda, Senegal, Burkina Faso, Ghana, Kap Verde och Kamerun.
Snabbast ökar oljeländer som Angola, Sudan och ministaten Ekvatorialguinea, med hela 20 procents tillväxt.
16 afrikanska länder har haft en genomsnittlig tillväxt över 4,5 procent de senaste tio åren.

Världsbanken påpekar också nya tydliga trender som är att inflationen i Afrika är rekordlåg, budgetunderskotten minskar och de konstgjorda växelkurserna – och med dem den svarta valutamarknaden – allt oftare hör till historien. Produktiviteten i de bästa afrikanska företagen ligger i nivå med Kinas och Indiens.
Världsbanken ser också hur en större andel barn går i primärskolan, en ökning från 72 till 93 procent sedan 1990. Det har lett till att läskunnigheten ökat från 50 till 65 procent.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons