Annons

Negativ spiral när ”nationalism” ställs mot ”demokrati”

Vi lever i en ”uppfordrande och avgörande tid”, sa Stefan Löfven vid måndagens regeringsförklaring. Det stämmer, skriver statsvetaren Björn Östbring i en kommentar – regeringen behöver erbjuda en trovärdig vision om gemenskap.
Vi lever i en ”uppfordrande och avgörande tid”, sa Stefan Löfven vid måndagens regeringsförklaring. Det stämmer, skriver statsvetaren Björn Östbring i en kommentar – regeringen behöver erbjuda en trovärdig vision om gemenskap. Foto: Tomas Oneborg

Avståndstagande från nationalism är en grund för den nya regeringen – men då måste den i stället erbjuda en alternativ vision om vad politisk gemenskap i dagens Sverige innebär, skriver statsvetaren Björn Östbring.

Under strecket
Publicerad

Det nya samarbetet mellan den S- och MP-ledda regeringen och Centerpartiet samt Liberalerna har man övergett den klassiska höger–vänster-konflikten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Innebär slutet på regeringsbildningen att vi har fått ett avslut på en turbulent tid i svensk politik? Eller har vi bara sett början? Det beror förstås på hur den nya parlamentariska koalitionen hanterar tidens stora konfliktfrågor.

Stefan Löfven beskrev under måndagens regeringsförklaring att Sverige nu tar en ”en annan väg” än stora delar av övriga Europa, där högerextrema nationalistpartier har fått inflytande. Sverige står i stället upp ”för alla människors lika värde”. En bred koalition av demokratiska partier inleder ett samarbete som är historiskt i en ”uppfordrande och avgörande tid”.

Annons
Annons
Annons