Annons
X
Annons
X

”Nedstängningen kontraproduktiv för regimen”

Internet stängdes ner i Egypten i torsdags kväll.

Men även om det försvårar för aktivisterna som protesterar mot regimen kommer det bli kontraproduktivt för regeringen.

– Aktivisterna kommer troligen få vatten på sin kvarn, säger kriskommunikationsexperten Henrik Olinder.

Tiotusentals människor protesterade på gatorna i Egypten i dag, två dagar efter att man stängde ner stora delar av internet.

– Det har alltid uppstått revolution och upplopp. Men de som protesterar har ett nytt verktyg som gör det ännu mer besvärligt för regeringen som inte behärskar eller kontrollerar det, säger Henrik Olinder, expert på kriskommunikation på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Enligt honom hoppas regimen på att folk blir så irriterade över att bli av med internet att det ska splittra dem.

Annons
X

– Regimen vill strypa människors kommunikation, bryta ner viljan i gruppen och splittra den.

Tidigare blockerade man sociala medier som Twitter, Facebook och Bambuser.

Enligt Anders Mildner, frilansjournalist med inriktning mot sociala medier, spelar realtidstjänsterna en allt större roll för demokratirörelsen över hela världen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Tidigare har regimerna inriktat sig på de modiga människor som förkroppsligat kampen för demokrati och slängt dem i fängelse. Då har ingen annat vågat träda fram och ta plats. Nu är det en bred allmänhet som framstår som det stora hotet snarare än enskilda människor, säger han.

  Internet har varit ett bra verktyg för aktivisterna. Dels för att faktiskt organisera sina aktioner men också för att svetsas samman.

  – De har ett gemensamt problem, de har en regim de är trötta på. Det krävs att man har något gemensamt och att man talar ihop sig för att det ska bli stora demonstrationer. Man går inte ut och gör det själv. Det krävs många, men då blir det som att trycka på en knapp, säger Henrik Olinder.

  Det är negativt för aktivisterna att de inte längre har tillgång till internet. Eftersom de förlorar ett kraftfullt kommunikationsverktyg blir det svårare att få kontakt och samlas.

  Men det kommer inte stoppa dem, tror han.

  – Det betyder inte att de kommer sluta kommunicera eller protestera. Kontakten med omvärlden kommer också att fungera, även om det går lite långsammare.

  Både Olinder och Mildner tror att avstängningen kommer bli kontraproduktiv för regeringen. Det blir inte populärt i omvärlden och Egyptierna kommer att stärkas i sin tro och svetsas samman.

  – Aktivisterna kommer troligen få mer vatten på sin kvarn. Och det är säkert fler som kommer att triggas till att vara med.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X