Annons

Tio lektioner i manlighetNedslående bild av hur manlighet kan fungera

Journalisten David Qviström (född 1965) har skrivit för bland annat Expressen och Kyrkans tidning. 2007 tilldelades han Guldspaden för sin grävande journalistik.
Journalisten David Qviström (född 1965) har skrivit för bland annat Expressen och Kyrkans tidning. 2007 tilldelades han Guldspaden för sin grävande journalistik. Foto: Johannes Frandsen

David Qviströms romandebut om manlighetens brister ligger långt från gull och myspys. Den kan nog leda till samtal om manlighet, men som roman är den otymplig, skriver Sebastian Lönnlöv.

Under strecket
Publicerad

En frilansande journalist blir ombedd att skriva roliga krönikor om manlighet för en glansig kvinnotidning. Samtidigt knakar det allt värre i hans senaste relation, vilket får alla tidigare relationer att passera revy för hans inre blick. Dessutom knackar hans inre tolvåring på och vill berätta sin historia. Krönikornas deadline förfaller och relationen rinner sakta ut i sanden, samtidigt som en uppväxtskildring från 1970-talets Sverige tar form.

David Qviström, själv journalist och mästare på berörande reportage, ger i sin debutroman en mörk bild av mannens livsvillkor. Huvudpersonen blir mobbad, har kroppskomplex, skär sig och lever alltför länge med en instabil partner som dominerar honom känslomässigt. Hans självförtroende är så obefintligt att han inte fungerar som människa – och krönikorna kan därför omöjligt bli så humoristiska som beställaren kräver. Istället blir de förtvivlade beskrivningar skam och ensamhet, som slutar i ett självhjälpsfrälst slutackord. En uppmaning att förlåta sig själv, men också frigöra sig från stereotypa mansbilder.

Annons
Annons
Annons