Nedskjutning oroande för USA

I sitt tv-tal till nationen försvarade USA:s president George Bush kriget i Irak. Gårdagens resultlösa sökande efter överlevande från en nedskjuten helikopter i östra Afghanistan visar att Bush internationellt har mer än Irak att oroa sig över.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Jag tror inte att talet om talibanernas minskade makt är helt fel, men det är en långsam process. Vi har en grupp ledare på hög nivå som fortfarande är målmedvetna och därför kommer motståndet att fortsätta, sade överste Gary Cheek, ansvarig för de amerikanska styrkorna i östra Afghanistan, till nyhetsbyrån BBC.
En amerikansk Chinook-helikopter sköts i tisdags ned väster om staden Asadabad i östra Afghanistan och alla 17 soldater ombord tros ha omkommit. Helikoptern kraschade i ett otillgängligt bergsområde, vilket försvårade räddningsarbetet.
Nedskjutningen är mycket oroande för den amerikanska militärledningen i huvudstaden Kabul. Den var en av talibanernas största militära framgångar efter det att de drevs bort från makten hösten 2001. 18 personer, därav 15 amerikanska soldater, omkom i en helikopterkrasch i april, men den orsakades av ökenstormar söder om Kabul. Om talibanerna fått tillgång till mer effektiva luftvärnsraketer kan USA tvingas tänka om när det gäller trupp- och materieltransporter i
Afghanistan.

– Det här en stor succé för talibanerna, sade rörelsens talesman Hakimi enligt nyhetsbyrån Reuters.
Vår och sommar, när snön smält och gjort förflyttningar lättare, har av tradition inneburit en upptrappning av strider i Afghanistan. Så var det under Sovjetunionens ockupation, så var det under inbördeskriget och så har det varit i år. Men den amerikanska sidan hävdar att det nu finns en stor skillnad.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons