Annons

Nedskärningar får teaterchef att sluta

Norrbottensteatern söker ny chef. Efter att i flera år ha protesterat mot de nedskärningar som har drabbat teatern har nuvarande teaterchefen Elisabeth G Söderström valt att sluta när hennes förtroende går ut nästa år.

Under strecket
Publicerad

– Min chefsperiod har varit fruktansvärd. Jag har kämpat som ett djur, nu får någon annan göra det. Landstinget är så glada att bli av med mig, säger hon till SvD. Norrbottensteaterns ekonomiska problem har som för många regionteatrar varit stora, men har det senaste åren eskalerat. Neddragningar, uppsägningar och konkurshot har varit en del av repertoaren. I våras meddelades att teatern lägger ned sin verksamhet under hösten. Det togs sedan tillbaka och nu pågår repetitionerna för höstens premiärer. Elisabeth G Söderström har varit på teatern i sju år. När hennes förordnande går ut sista juni nästa år har hon varit chef i fyra år. - Jag har jobbat i motvind med ständiga nedskärningar och tvång om uppsägningar, nu vill jag åka hem till Stockholm. Jag har aldrig mött en så bristande förståelse för kulturens betydelse som här, säger hon. Innan hon gick på semester meddelade hon därför teaterns styrelse att hon inte tänker kandidera till nästa period. Spekulationer har förekommit om att det egentligen var styrelsen med företrädare från Norrbottens landsting, Luleå kommun och teatern som bad henne att avgå. Det förnekar styrelseordförande Lennart Thörnlund. - Vi har inte ställt den frågan, säger han.

Han medger däremot att styrelsen har haft synpunkter om Elisabeth G Söderström. - Hon har varit kontroversiell och sagt både kloka och mindre kloka saker. Men att skälla på dem som betalar kalaset hjälper ju inte. Jag är lika kritisk som hon är vad gäller ekonomin, säger han. Då bara ett år återstår till att en ny chef ska träda in annonserar styrelsen nu efter en ny teaterchef. Till dess fortsätter enligt Lennart Thörnlund även jakten på mer pengar. - Vi diskuterar bland annat sponsring från olika företag och utreder hur bra stiftelseformen är.

Annons
Annons
Annons