Annons
X
Annons
X

Nedsättande ord upprör på skola

På en skola i Göteborgstrakten har sjundeklassare fått träna på att böja ordet ”neger” på lektionen i engelska. I övningsuppgifter har de också fått översätta meningar som ”Vargarna åt upp negrerna”, skriver Göteborgs-Posten. Skolinspektionen funderar på att ta upp frågan till behandling.

Av SvD, TT

De senaste veckorna har en lärare i engelska i delat ut lösa stenciler med skriftliga övningsuppgifter.

– Det här är extraövningar som vi fått göra, säger en elev i sjunde klass till GP.

Pojken har diskuterat innehållet med sin familj, men inte tagit upp det med skolan. I övning ”57” uppmanas eleverna att översätta meningen ”Vargarna åt upp negrerna.” Ett par sidor senare ska eleverna översätta ”Jag tycker inte om historien om negrerna.” Man ska även böja pluralformen av ”negro” till ”negroes” i en gloslista.

Annons
X

Engelskaläraren förstår att eleverna reagerat på meningarna, men hävdar att hon förklarat ordet i gloslistan och skulle ha gjort det i stencilerna om vargarna, men förbisåg det.

– Det är jätteolyckligt, säger hon.

Skolans rektor Björn Blomgren är upprörd över övningsuppgifterna.

– Jag har aldrig sett det här tidigare, detta får inte förekomma. Det är bra att eleverna reagerar. Orden är så nedsättande att de inte ska förekomma. Vi använder absolut inte ordet ”neger” här, säger han när GP visar stencilerna.

Nära skolan ligger en flyktningförläggning och cirka tio procent av barnen på skolan har invandrarbakgrund.

Skolmaterialet ska ta bort omgående.

Är dina skolböcker omoderna? Hör av dig till SvD. mailto:mikaela.akerman@svd.se

TT-svd.se

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X