Annons
X
Annons
X

Nedläggningsförslaget kom från finansdepartementet

Kritiken mot regeringens aviserade besparingar på Medelhavsinstituten växer. Förslaget om att strypa anslagen kommer från finansdepartementet, erfar SvD. De godtogs av den nya forskningsministern Helene Hellmark Knutsson (S), bland annat för att hon skulle kunna presentera en satsning på nya utbildningsplatser i högskolan.

Kulturinstitutet och museet Villa San Michele på Capri hotas av nedläggning.
Kulturinstitutet och museet Villa San Michele på Capri hotas av nedläggning. Foto: PAUL MAYALL/AOP

Alla statliga anslag till fyra svenska kultur- och forskningsinstitut i Medelhavsområdet upphör från och med 2017. Denna besparing, som presenterades med några få ord i regeringens budgetproposition, har väckt en proteststorm i sociala medier, på ledarsidor och inom den akademiska världen.

I ett skarpt brev till forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) uttrycker rektorerna vid landets sju största universitet sin kritik. Rektorerna vill ”med kraft reagera mot regeringens planer på att utan någon föregående utredning fasa ut det ekonomiska stödet till de svenska Medelhavsinstituten”.

Framtiden för instituten är fortfarande ett frågetecken. Nu ska utbildningsdepartementet snabbutreda effekterna av besparingen. Besparingen innebär i praktiken nedläggning av de svenska instituten i Rom, Aten och Istanbul. Även Villa San Michele, som är ett kulturinstitut med museum på Capri, hotas.

Annons
X

– Jag tror att det här behöver hanteras brådskande, säger Eva Stensköld, departementssekreterare på utbildningsdepartementet.

**Ansvarig minister, **Helene Hellmark Knutsson (S), har efter kritiken sagt att det kan bli aktuellt att ompröva beslutet. Hennes statssekreterare har nu träffat företrädare för instituten, och utbildningsdepartementet inleder en skyndsam utredning av de aviserade neddragningarna.

– Det handlar framför allt om att titta på hur forskningen drabbas, naturligtvis, men också om att titta på vad det får för ekonomiska och juridiska konsekvenser, säger Eva Stensköld och tillägger att det kan vara en komplicerad och kostsam process för staten att dra sig ur Medelhavs-instituten, då det bland annat handlar om fastigheter som donerats till svenska staten.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det finns en lång lista med saker som man behöver följa upp och göra en fördjupad analys av, säger hon utan att vilja precisera när denna analys kan vara färdig.

  De strypta anslagen till Medelhavsinstituten – en besparing på 22 miljoner – har fått stor uppmärksamhet. Men budgetpropositionen innehåller också andra besparingar som påverkar svensk humaniora, bland annat försvinner stödet till svenska lektorer i utlandet.

  Enligt uppgift till SvD har dessa besparingsförslag funnits en längre tid på finansdepartementet, och förts fram till utbildningsdepartementet vid olika tillfällen.

  – När tjänstemännen på finansdepartementet ska ta fram besparingsförslag så har de ett antal favoritförslag som de brukar komma med, och som det blir diskussion om. Den här gången gick de igenom, säger en person som tidigare arbetat på utbildningsdepartementet.

  Det tjänstemannaunderlag som togs fram på utbildnings- departementet inför budgetpropositionen visade att det handlade om en relativt liten besparing som riskerade att få konsekvenser för forskningen och väcka kritik. Men den politiska ledningen valde att säga ja till besparingen, bland annat för att Helene Hellmark Knutsson skulle kunna presentera en satsning på 5 000 nya utbildningsplatser i högskolan.

  Annons
  Annons
  X

  Kulturinstitutet och museet Villa San Michele på Capri hotas av nedläggning.

  Foto: PAUL MAYALL/AOP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X