Annons
X
Annons
X

Nedåt på Asienbörsen

Tokyobörsen öppnade ned på fredagen sedan New Yorks och Europas börser sjunkit på grund av oro för USA-konjunkturen och för att skuldkrisen i eurozonen ska spridas till andra delar av världen.

Av AFP, Direkt, TT
(uppdaterad)

”Allting som händer för närvarande urholkar investerares förtroende. Företagens förtroende klingar av och tillväxten saktar ned. Vidare verkar den europeiska skuldkrissituationen bli allt värre utan någon koordinerad politisk respons. I värsta fall hamnar vi i en ny finanskris likt den 2008”, sade Matt Riordan, förvaltare på Paradice, till Bloomberg News.

I Tokyo backade Topix och Nikkei 2,2 respektive 2,4 procent, tredje raka dagen med nedgångar i Japan. De japanska börserna är nere på lägstanivåer sedan tidigt 2009.

Till följd av svagare tillväxt i USA sänkte Goldman Sachs rekommendationen på japanska billtillverkare. Toyota tappade 1,5 procent medan Honda var ned 3,1 procent.

Annons
X

I Hongkong var Hang Seng ned 2,7 procent. Li & Fung, den största tillverkaren av kläder och leksaker till Wall Mart, var ned 3,2 procent. Klädjätten Esprit tappade 4,5 procent.

I Kina var Shanghai och Shenzhen ned 1,3 respektive 1,4 procent. Sydkoreanska Kospi rasade hela 6,2 procent och var ned till lägsta nivån sedan slutet av 2009. Taiwanbörsen stängde 3,6 procent lägre till den lägsta nivån på 14 månader.

I Sydney var S&P/ASX 200 Index ned 3,4 procent. Gruvbolaget BHP tappade 3,8 procent medan klädbolaget Billabong föll 23,4 procent på svag rapport.

På torsdagseftermiddagen uppvisades en chockerande nedgång i amerikanska Philadelphia Fed Index, som mäter industriaktiviteten i den industritunga Philadelphia-regionen. Siffran är en av de första indikationerna på utvecklingen i USA-ekonomin i augusti. Bedömare påpekar att Philadelphia Fed Index aldrig har varit nere på så låga nivåer utan att USA-ekonomin befunnit sig i eller varit på god väg rakt in i en recession, vilket satt fart på recessionsspekulationerna.

Stockholmsbörsen drabbades i går av sitt
värsta fall sedan 2008, och även börserna i resten av Europa föll kraftigt. I USA stängde de tre ledanden börsindexen ned mellan 3,7 och 5,2 procent på torsdagskvällen.

Efter raset i Europa – nu faller USA blog.svd.se

Direkt-TT-AFP

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X