Annons
X
Annons
X

Kursras på börser i Kina

Det nya börsåret i Kina inleddes med kursras, efter oväntat svag ekonomisk statistik. Även de övriga ledande Asienbörserna föll kraftigt.

Av TT
Kinas skakiga ekonomi

Handeln på börserna i kinesiska Shanghai och Shenzhen stängdes för resten av dagen strax efter halv sju, svensk tid. Då hade CSI 300-indexet, som täcker båda börserna, rasat med sju procent, enligt AFP.

Kursraset utlöstes av ny statistik som visar att aktiviteten i Kinas industri fortsätter att minska, i snabbare takt än förväntat. Till den kraftiga nedgången bidrog även oron inför att en regel som förbjuder storägare i börsbolag att sälja sina aktier, och som infördes i samband med kursrasen i somras, snart tas bort, enligt Reuters. Börsen i Hongkong drogs med nedåt och Hang Seng-index låg klockan 7 på minus 2,8 procent.

Det var Kinas nya system för att minska börsturbulensen som för första gången gjorde att börserna automatiskt stängde i förtid, skriver AFP.

Annons
X

Även i övriga Asien fick börsåret 2016 en dålig start. Tokyobörsens Nikkei 225-index hade vid stängning backat med 3,1 procent. Det bredare Topixindex sjönk med 2,4 procent. Seoulbörsens Kospi-index föll med drygt två procent och i Taiwan hade Weighted Index vid stängning gått ned med 2,7 procent.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X