Lisbeth Lindeborg:Nazitysklands konstplundring ännu outredd

Över 100 000 av de konstverk som stals av naziregimen är fortfarande försvunna. En del dyker upp i konstsamlares ägo och de rättmätiga ägarna kämpar många gånger förgäves för att återfå egendomen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ett fotografi visar en salong i 1920-talets Hannover. Intrycket är murrigt: mörkbruna möbler, en soffgrupp med ett runt bord och en tråkig soffa med obligatorisk kudde. Men på väggen hänger ett färgsprakande abstrakt konstverk som vi känner igen från våra konstlexikon – Wassily Kandinskys ”Improvisation Nr 10”.

På ett galleri i Berlin 1919 fick den 28-åriga Sophie Küppers syn på målningen. Själv konsthistoriker drev hon tillsammans med sin man Paul Küppers – landets mest kreative gallerist av modern konst – galleriet Kestner i Hannover. På Kestner samlades man för att se det senaste av Kurt Schwitters, Emil Nolde, Paul Klee, Ernst Ludwig Kirchner och Kandinsky. 3 000 D-mark betalade Sophie för det som skulle bli Küppers ”viktigaste bild” och hängde upp den över soffan i sin salong. För drygt 75 år sedan såg hon sin bild för sista gången.

Annons
Annons
Annons