Nazirättegången har avbrutits

SvD är ett av blott tio internationella medier som på plats får bevaka rättegången mot den sista levande medlemmen, Beate Zschäpe, i nazistligan. Rättegången inleddes klockan 10 och SvD:s Tomas Lundin rapporterar kontinuerligt här. Sent på eftermiddagen kom beskedet att förhandlingarna avbryts efter anklagelser om jäv.

Under strecket
Publicerad

Rättegångsstarten möttes av högljudda protester.

Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS

Beate Zschäpe fördes in i rättsalen svart kostym och vit blus, inte i hand- och fotbojor som medierna förhandsrapporterat.

Foto: MATTHIAS SCHRADER/AP

Beate Zschäpe anländer till rättssalen.

Foto: MATTHIAS SCHRADER/AP

Inte för en sekund vänder Beate Zschäpe sig mot sitter de anhgöriga till mordoffren, varav ett åttiotal agerar som målsägande vid sidan åklagarna.

Foto: MICHAEL DALDER

Ett stort antal dokumentakter fanns på plats i rättssalen. Nazistligan, som gick under namnet Nationalsozialistischer Untergrund (NSU), enda överlevande medlem, Beate Zschäpe, står åtalad för bland annat medhjälp till tio mord, mordbrand och utpressning. Fyra personer står åtalade för medhjälp till ligans aktiviteter.

Annons

Beate Zschäpe förs in i rättsalen, inte i hand- och fotbojor som medierna tidigare rapporterat utan i välsittande svart kostym och vit blus, nästan som om hon vore på väg till en affärslunch.

Hon ser inte det minsta spänd ut. Hon diskuterar livligt med advokaterna, småskrattar och stryker det lång mörka håret ur pannan.

Annons
Annons
Annons