Nazisthälsande soldat får löneavdrag

En 20-årig beredskapssoldat som gjort nazisthälsning, ropat ”sieg heil” och könsord åt vaktsoldater får ett löneavdrag i tio dagar, beslutar Försvarsmaktens personalansvarsnämnd.

TT
Publicerad
Annons

Efter en blöt kväll i början av oktober återkom mannen tillsammans med några andra beredskapssoldater till regementet Lv 6 i Halmstad. Männen var vid tillfället ”i olika grad berusade” och när den värnpliktige vaktsoldaten vid inpasseringen uppmanade dem att visa legitimation vägrade de. Efter att de tagit sig in på kasernområdet vände sig 20-åringen mot vaktsoldaterna och höjde sin högra hand i luften ”som en nazisthälsning” och ropade ”sieg heil”. Han ska också ha kastat ”kränkande könsord” efter vakterna.

Personalansvarsnämnden skriver i sitt beslut att mannen uppträtt på ett sätt som kan uppfattas som rasistiskt och kränkande. Han har ”genom sitt samlande agerande gjort sig skyldig till en tjänsteförseelse som inte kan anses som ringa”. Själv säger 20-åringen att han var så berusad att han inte minns händelsen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons