Annons
X
Annons
X

Nazisters vapengömma sprängd

Poliser har beslagtagit ett stor mängd vapen och sprängämnen i samband med flera tillslag mot Svenska motståndsrörelsen (SMR) i västra Stockholm. Tre medlemmar i den nazistiska gruppen har begärts häktade, misstänkta för förberedelse och vapenbrott.

– TRE HÄKTADE

– Det handlar om flera tillslag. Framför allt i Västerort där vi hittade stora mängder vapen och sprängmedel. I samband med tillslagen fick vi flytta på några hyresgäster eftersom det förekom sprängmedel, säger Ulf Göranzon, presstalesman vid länskriminalpolisen i Stockholm till SvD.se.

I samband med tillslagen som skedde på flera platser i Stoclholmsområdet greps sex personer. Tre släpptes, medan tre personer begärdes häktade under gårdagen på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och vapenbrott. Männen är 18, 21 och 28 år gamla och bosatta på Värmdö och i Märsta. Samtliga är kända av polisen sedan tidigare men för vad vill polisen inte avslöja.

– Personerna tillhör den högerextrema rörelsen Svenska motståndsrörelsen, säger Ulf Göranzon till SvD.se.

Annons
X

Svenska motståndsrörelsen bildades ur den högerextrema rörelsen VAM och är en nationalsocialistisk gruppering med målet att ”skydda den svenska historien, den svenska kulturen och den svenska identiteten”, enligt egen utsago. På sin hemsida skriver gruppen om tillslaget och visar bilder.

Tillslaget inleddes i torsdags efter en längre tids spaning. Ett stort antal poliser deltog i operationen, bland annat polisens Novagrupp som arbetar mot nyrekrytering till organiserad brottslighet. Det är fortfarande oklart vad sprängämnena skulle användas till. Polisen vill inte utesluta att det kan bli aktuellt med ytterligare gripanden.

– Det kan bli aktuellt i samband med ytterligare förhör.

Åtal väntas senast den 25 mars.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X